№ 2022/1
Економіка сільського господарстваПРОКОПЕНКО Катерина Олексіївна1, УДОВА Людмила Олегівна2
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
2ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА В УКРАЇНІ: ІЗ ДУМКОЮ ПРО МАЙБУТНЄ
АНОТАЦІЯ ▼
Обґрунтовано важливість виробництва органічної сільськогосподарської продукції як складової здорового способу життя, а також забезпечення збереження та відновлення довкілля. Розкрито екологічні, економічні та соціальні переваги органічного виробництва, зокрема, збереження природного середовища та здоров'я нації; відтворення родючості ґрунтів; підвищення конкурентоспроможності виробників на внутрішньому та зовнішньому ринках; покращення добробуту сільського населення тощо. Констатовано, що органічне виробництво включає свідоме використання ґрунту як екосистеми; застосування виробничих методів та профілактичного захисту посівів. Встановлено, що наразі зростає зацікавленість споживачів у споживанні екологічно чистих продуктів харчування, виробництво яких не чинить негативного впливу на навколишнє середовище.
Дослідження світового органічного ринку засвідчило активне зростання як кількості органічних виробників, так і обсягів органічної продукції. Ринок органічної продукції в Україні перебуває на початковому етапі розвитку, проте прослідковується стійка тенденція зростання кількості органічних виробників, розширення асортименту сертифікованих продуктів, нарощування експорту органічних продуктів.
Здійснено аналіз ряду факторів, що стримують розвиток органічного виробництва в Україні, зокрема, це недостатній рівень обізнаності населення про властивості органічних продуктів та їх відмінності від конвенційних продуктів; дефіцит кваліфікованих спеціалістів із вирощування органічної продукції; необхідність вирішення логістичних проблем; низька купівельна спроможність населення тощо. Розглянуто ключові зміни у законодавстві ЄС щодо органічного виробництва, одним із важливих нововведень якого є можливість використання групової сертифікації, що дає дрібним фермерам змогу об'єднуватися, виробляти та спільно проходити сертифікацію органічної продукції. Наголошено на перспективності зазначеної моделі для українських виробників. Дослідження засвідчило можливість використання органічної продукції у шкільних закладах освіти на прикладі позитивного досвіду країн ЄС – задля зростання здорового, свідомого та відповідального покоління, яке дбатиме про майбутнє держави.
Ключові слова:сільське господарство; органічне виробництво; модель групової сертифікації; ринок органічної продукції; здорове харчування
Стаття українською мовою (cтор. 160 - 176) | Завантажити | Завантажень : 265 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
1. Гармашов В.В., Фомічова О.В. До питання органічного сільськогосподарського виробництва в Україні. Вісник аграрної науки. 2010. №7. С. 11–16.
2. Дудар Т.Г. Розвиток органічного агровиробництва як основа забезпечення якості і безпечності сільськогосподарської продукції в Україні. Науковий вісник Мукачівського державного університету. Сер. Економіка. 2014. Вип. 1. С. 11–15.
3. Кудіновa І.П., Холявко Д.М. Консультувaння з оpгaнічного виpобництвa як вaжливa склaдовa пpодовольчої бeзпeки. Пpоблeми інновaційно-інвeстиційного pозвитку. 2017. №12. С. 159–165.
4. Чайка Т.О. Перешкоди на шляху розвитку органічного сільськогосподарського виробництва. Вісник аграрної науки Причорномор'я. 2012. Вип. 2. С. 126–131.
5. Шубравська О.В. Органічне сільське господарство в Україні. Економіка і прогнозування. 2017. №2. С. 116–128.
6. Codex Alimentarius. Guidelines for the Produstion, Prosessing, Labelling and Marketing of Organisally Prodused Foods (GL-32). 1999. URL:
www.fao.org/input/download/standards/360/sxg _032e.pdf
7. International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM). URL:
www.ifoam.org
8. Goewie E.A. Organic agriculture in the Netherlands; developments and challenges. NJAS: Wageningen Journal of Life Sciences. 2003. Vol. 50, Is. 2. Р. 153–169.
doi.org/10.1016/S1573-5214(03)80004-0
9. Закон України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" від 02.08.2018 №2496-VIII. URL:
zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19
10. De Jonge F. H. & Goewie E.A. In the animal's interest. About the well-being of animals in the livestock industry. Van Gorcum, Assen, 2000, 127 p.
11. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2021 / Willer Helga, Travnicek Jan, Meier Claudia and Schlatter Bernhard (Eds.);. Research Institute of Organic Agriculture FiBL, Frick, and IFOAM – Organic International. Bonn, 2021.
12. Orsini S., Padel S., Lampkin N. Labour .Use on Organic Farms: a Review of Research since 2000. Organic Farming. 2018. Vol. 4, Is. 1. P. 7–15.
doi.org/10.12924/of2018.04010007
13. Постанова Кабінету Міністрів України "Національна економічна стратегія на період до 2030 року" від 03 березня 2021 р. № 179. URL:
www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-nacionalnoyi-eko-a179
14. Регламент (ЄС) № 834/2007 про органічне виробництво та маркування органічної продукції. URL:
eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri =LEGISSUM%3Af86000
15. Забезпечення шкіл органічними фруктами, овочами та молоком у федеральній землі Нижня Саксонія – практична реалізація і досвід з 2014 року / Центр компетенцій органічного сільського господарства Нижньої Саксонії. URL:
www.bio-schulobst.de
16. Органічні харчові продукти в шкільному харчуванні Німеччини: огляд. Interbio nouvelle-aquitaine. URL:
interbionouvelleaquitaine.com
17. Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері забезпечення дитячим харчуванням у відповідність з вимогами законодавства ЄС". URL:
zakon.rada.gov.ua