№ 2021/3
Проблеми сталого розвиткуПОПОВА Ольга Леонтіївна1
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
АКТУАЛІЗАЦІЯ СТАЛИХ АГРОПРОДОВОЛЬЧИХ ПРОДУКТІВ У ЄВРОСОЮЗІ: КОНЦЕПТ І ВИКЛИКИ
АНОТАЦІЯ ▼
Акцентовано на тому, що Україні як активному експортеру агропродовольчих продуктів і сільськогосподарської сировини на європейський ринок потрібно врахувати новий підхід ЄС до категоризації продуктів на основі показників їх сталості. Європейська Комісія сформує законодавчу пропозицію щодо рамки сталої продовольчої системи, загальні вимоги до сталих продуктів харчування, їх сертифікації та маркування за показниками сталості до кінця 2023 р. З наявних нині документів ЄС і насамперед Стратегії "Від ферми до виделки" у рамках Європейського зеленого курсу узагальнено основні принципи і вимоги до sustainable foods – сталих продуктів харчування, які стануть нормою для всіх розміщених на ринку ЄС продуктів харчування відповідно до суспільних інтересів.
Обґрунтовано, що доволі нове на вітчизняних теренах поняття "сталий агропродовольчий продукт" за змістом ширше, ніж поняття "екологічний продукт", "органічний продукт", оскільки екологічність є однією з характеристик сталості, поряд із кліматичною та соціальною. Систематизовано основні відмінності сталих та екологічних/органічних продуктів. Чільне місце у статті приділено кліматичному критерію сталості, зокрема, скороченню обсягів викидів парникових газів при виробництві та постачанні агропродовольства (розкриттю вуглецевого сліду), що відповідає цільовій установці декарбонізації та досягнення кліматичної нейтральності Європи.
У контексті створення узгодженої методології ЄС щодо сталості продуктів розглянуто зміст і складові (використана площа земель для виробництва та утилізації, обсяг водних ресурсів, обсяг викидів вуглекислого газу СО2, харчові милі) екологічного сліду. Наведено досвід добровільної сертифікації сталості продуктів харчування у світі, національні програми сертифікації сталості харчових продуктів, зокрема сої у США та Канаді, що засвідчує дедалі більшу диференціацію ринку продуктів і просування до офіційної сертифікації та маркування сталих харчових продуктів.
Обґрунтовано виклики для українського експорту в ЄС за посилення вимог до сталості агропродовольчих продуктів, зокрема, високі рівні викидів парникових газів при вирощуванні сільськогосподарських культур (кукурудзи та олійних) можуть стати причиною обмеження їх експорту як сировини для виробництва біопалива. Очікується жорсткіше посилення відстеження залишків хімічних пестицидів і антимікробних препаратів у експортованій продукції, оскільки використання цих небезпечних препаратів у ЄС до 2030 року має скоротитися на 50%.
Виявлена асиметричність поширення поняття "сталі продукти харчування" у зарубіжних (доволі поширене) та вітчизняних (майже відсутнє) наукових і публіцистичних джерелах може свідчити і про непідготовленість вітчизняних сільськогосподарських суб'єктів до вчасної переорієнтації на виробництво та експорт у ЄС сталих агропродовольчих продуктів. Очевидно, що виграють країни, які на випередження модернізують національну агропродовольчу систему в контексті забезпечення сталості продуктів.
Ключові слова:сталі агропродовольчі продукти, екологічні продукти, Стратегія "Від ферми до виделки", Європейський зелений курс, декарбонізація, сертифікація сталості продуктів харчування
Стаття українською мовою (cтор. 77 - 92) | Завантажити | Завантажень : 348 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
1. Батини Н. Что посеем, то и пожнем. Рациональное изменение наших подходов в сельском хозяйстве и питании может оказать огромное влияние на нашу планету. Финансы и развитие. Декабрь 2019. URL:
www.imf.org/external/russian/pubs/ft/fandd/2019/12/pdf/farming-food-and-climate-change-batini.pdf
2. Питание и продовольственные системы. Доклад Группы высокого уровня Комитета по всемирной продовольственной безопасности / ГЭВУ. 2017. URL:
www.fao.org/fileadmin/user_upload/hlpe/hlpe_documents/HLPE_Reports/HLPE-Report-12_RU.pdf
3. Syed Z. What is Sustainable Food? February 7, 2020. URL:
www.thedailymeal.com/healthy-eating/what-sustainable-food-and-why-and-how-should-you-cook-it-slideshow
4. Vermeir I. et al. Environmentally Sustainable Food Consumption: A Review and Research Agenda From a Goal-Directed Perspective. URL:
www.frontiersin.org/articles/520238
5. Meredith J. Most Sustainable Foods and How to Eat Sustainably. December 22, 2020. URL:
tofubud.com/blogs/tips/most-sustainable-foods
6. Finney C. Eat this to save the world! The most sustainable foods – from seaweed to venison. 29 Jun 2021. URL:
www.theguardian.com/lifeandstyle/2021/jun/29/eat-this-to-save-the-world-the-most-sustainable-foods-from-seaweed-to-venison
7. What is Sustainable Food? A Guide to Eating More Sustainably. April 3, 2019. URL:
nctce.com.au/what-is-sustainable-food-a-guide-to-eating-more-sustainably/
8. . Овощи и фрукты – основа вашего рациона. Международный год овощей и фруктов / ФАО. Рим, 2021. URL:
www.fao.org/3/cb2395ru/CB2395RU.pdf
9. Портильо Х. Устойчивое питание. URL:
www.renovablesverdes.com/ru/alimentacion-sostenible/
10. Парамонова Н. Гамбургеры из насекомых и чай стали самыми устойчивыми продуктами 2018 года. URL:
look.bio/post/show/625
11. Communication from the Commission. A Farm to Fork Strategy for a fair, healthy and environmentally-friendly food system. Brussels, 20.5.2020 COM(2020) 381 final. URL:
eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52020DC0381
12. ЄЗК: стале інвестування. 21 квітня 2021 р. Єврокомісія прийняла амбіційний та всеохоплюючий пакет заходів для покращення сталого інвестування в країнах ЄС. URL:
ua-energy.org/uk/posts/yezk-stale-investuvannia
13. «Ritter Sport»: устойчивость важнее органики? URL:
look.bio/post/show/516
14. Inception impact assessment – Ares (2020). URL:
ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12511-Environmental-performance-of-products-&-businesses-substantiating-claims_en
15. Агроэкологические и другие инновационные подходы в поддержку устойчивого сельского хозяйства и устойчивых продовольственных систем, повышающих уровень продовольственной безопасности и качество питания. Доклад ГЭВУ. Резюме и рекомендации. 2019. URL:
www.fao.org/3/ca5499ru/CA5499RU.pdf
16. Springmann M., Clark M. et al. Options for keeping the food system within environmental limits. Nature. 2018. Vol. 562(7728). Р. 519–525. URL:
www.leap.ox.ac.uk/article/options-for-keeping-the-food-system-within-environmental-limits; doi.org/10.1038/s41586-018-0594-0
17. Baddely Sh., Wolfe R. Private standards as NTBs: the case of carbon labels. URL:
www.wto.org/english/res_e/publications_e/wtr12_forum_e/article_e.htm?art=2
18. Україна може втратити ринок ріпаку та кукурудзи в ЄС – експерт. URL:
agravery.com/uk/posts/show/ukraina-moze-vtratiti-rinok-ripaku-ta-kukurudzi-v-es-ekspert
19. Закон України "Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів" від 2019 р. № 377. URL:
zakon.rada.gov.ua/laws/show/377-20#Text
20. Викиди парникових газів від біопаливної сировини в Україні. Проєкт GIZ. URL:
www.ier.com.ua/files/Projects/2011/1_Biomass/GHG_emissions_from_rapeseed_and_corn_ua.pdf
21. Тарас Качка про Green Deal. Україна повинна говорити з ЄС про конкурентні переваги. 8 жовтня 2020. URL:
agroportal.ua/ua/publishing/lichnyi-vzglyad/taras-kachka-o-green-deal-ukraina-dolzhna-govorit-s-es-o-konkurentnykh-preimushchestvakh/
22. Введение европейского контроля за пестицидами в Украине. 13.12.2016. URL:
propozitsiya.com/vvedenie-evropeyskogo-kontrolya-za-pesticidami-v-ukraine
23. Зловживання антибіотиками в тваринництві: смертельна загроза для людини. 11.12.2019. URL:
www.dw.com/uk/