№ 2017/1
Економіка сільського господарстваБАБИЧ М. М.1
1Миколаївський національний аграрний університет
Індикатори продовольчої безпеки України у світовому вимірі
АНОТАЦІЯ ▼
Проведено оцінку сучасного рівня забезпечення продовольчої безпеки України у світовому вимірі за такими індикаторами ФАО, як: наявність продовольства (середня дієтична достатність енергопостачання, середня вартість виробництва продуктів харчування, частка дієтичного енергопостачання від хлібних злаків, коренеплодів та бульбоплодів, середня забезпеченість білками та середня забезпеченість білками тваринного походження); доступ до продовольства (питома вага доріг з твердим покриттям у загальній кількості доріг, щільність залізничних шляхів, валовий внутрішній продукт на душу населення, внутрішні індекси цін на продукти харчування, поширення недоїдання, глибина дефіциту продовольства); стабільність продовольчої системи (коефіцієнт залежності від імпорту хлібних злаків, питома вага ріллі з іригаційним обладнанням, вартість імпорту продовольства понад загальну кількість експорту товару, мінливість індексу рівня внутрішніх цін на продовольство, мінливість показника виробництва продовольства на душу населення, мінливість показника постачання продовольчих запасів на душу населення); використання продовольства та продовольчої системи (доступ до водних джерел та до покращених засобів санітарії). Визначено встановлені тенденції у зміні основних показників України, в тому числі, порівняно з країнами Африки, Латинської Америки і Карибського басейну, Азії, Океанії, розвинених країн та країн, що розвиваються. Сучасний стан продовольчої безпеки в Україні досліджено не за окремими блоками індикаторів , а у їх взаємозв'язку, з урахуванням впливу різних факторів.
Ключові слова: наявність продовольства, доступ до продовольства, стабільність продовольчої системи, використання продовольства, продовольча система, продовольча безпека, Україна, світ
Стаття українською мовою (cтор. 108 - 127) | Завантажити | Завантажень : 757 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
1. Food security statistics. 2017. URL:
www.fao.org/economic/ess/ess-fs/ess-fadata/en/#.WIT09PCLS00
2. Сухий П., Тюфтій А., Ячнюк М. Продовольча незалежність як індикатор оцінки стану продовольчої безпеки України. Часопис соціально-економічної географії. 2016. Вип. 21(2). С. 53–60. URL:
nbuv.gov.ua/UJRN/Chseg_2016_21(2)__8
3. Крупа О.М. Оцінка стану продовольчої безпеки в Україні. Ефективна економіка. 2013. № 6. URL:
nbuv.gov.ua/UJRN/efek_2013_6_68
4. Голікова К.П. Стан продовольчої безпеки України: соціально-економічний аспект. Науковий вісник Херсонського державного університету. Сер. : Економічні науки. 2014. Вип. 7 (1). С. 183–186. URL:
nbuv.gov.ua/UJRN/Nvkhdu_en_2014_7(1)__50
5. Лисак М.А. Аналіз стану забезпечення продовольчої безпеки України. Облік і фінанси. 2013. № 3. С. 136–142. URL:
nbuv.gov.ua/UJRN/Oif_apk_2013_3_21
6. Котвицька Н.М. Стан продовольчої безпеки України. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2012. Вип. 81 (2). С. 235–240.
7. Олефіренко Т.В. Продовольча безпека України: сучасний стан та перспективи. Науковий вісник Академії муніципального управління. Серія: Управління. 2013. Вип. 4. С. 144–149. URL:
nbuv.gov.ua/UJRN/Nvamu_upravl_2013_4_20
8. Гришова І.Ю., Крюкова І.О. Сучасний стан та проблеми забезпечення продово-льчої безпеки України. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Економіка і менеджмент. 2014. Вип. 8. С. 20–25. URL:
nbuv.gov.ua/UJRN/Vsna_ekon_2014_8_5
9. Чорна Н.П. Стан харчування населення як базовий індикатор продовольчої безпеки України. Інвестиції: практика та досвід. 2013. № 8. С. 55–59. – URL:
nbuv.gov.ua/UJRN/ipd_2013_8_17
10. Dou Zhengxia, Ferguson James D., Galligan David T. et al. Food wastage and opportunities for reduction. Global Food Security. 2016. № 8. С. 19–26. doi:
doi.org/10.1016/j.gfs.2016.02.001
11. Fiorella Kathryn J., Chen Rona L., Milner Erin M. et al. Agricultural interventions for improved nutrition: A review of livelihood and environmental dimensions. Global Food Security. 2016. № 8. С. 39–47. doi:
doi.org/10.1016/j.gfs.2016.03.003
12. Macfadyen Sarina, Tylianakis Jason M., Letourneau Deborah K. et al. The role of food retailers in improving resilience in global food supply. Global Food Security. 2015. № 7. С. 1–8.
doi.org/10.1016/j.gfs.2016.01.001
13. Wilkinson J. Food security and the global agrifood system: Ethical issues in historical and sociological perspective. Global Food Security. 2015. № 7. С. 9–14. doi:
doi.org/10.1016/j.gfs.2015.12.001
14. Fanzo J. Ethical issues for human nutrition in the context of global food security and sustainable development. Global Food Security. 2015. № 7. С. 15–23. doi:
doi.org/10.1016/j.gfs.2015.11.001
15. Траверсе Г.М., Шадрін О.Г., Козакевич В.К., Горішна О.В. Дитяча нутріціологія: навчальний посібник. Полтава: Вид-во ФО-П "Рибалка Д.Л.", 2009. 175 с.