№ 2022/1
Экономика сельского хозяйстваПРОКОПЕНКО Екатерина Алексеевна1, УДОВА Людмила Олеговна2
1ГУ "Институт экономики и прогнозирования НАН Украины"
2ГУ "Институт экономики и прогнозирования НАН Украины"
CURRENT STATE AND PROSPECTS OF ORGANIC PRODUCTION DEVELOPMENT IN UKRAINE: WITH THE THOUGHT OF THE FUTURE
АННОТАЦИЯ ▼
The article substantiates the importance of the production of organic agricultural products as a component of a healthy lifestyle, as well as ensuring the preservation and restoration of the environment. The authors reveal the ecological, economic and social benefits of organic production, in particular, preservation of the nation’s natural and health; reproduction of soil fertility; increased competitiveness of domestic producers on internal and foreign markets; improving the welfare of the rural population, etc. It is stated that organic production includes the conscious use of soil as an ecosystem; application of production methods and preventive protection of crops. It is established that presently the interest of consumers in the consumption of environmentally friendly foods, whose production has no negative impact on the environment, is currently growing.
The study of the global organic market shows an active growth in both the number of organic producers and the output of organic products. The market of organic products in Ukraine is at an early stage of development, but there is a steady trend towards increased number of organic producers, expanded range of certified products, and increased exports of organic foodstuffs.
The authors analyze a number of factors hindering the development of organic production in Ukraine, in particular, the lack of public awareness of the properties of organic foods and their difference from conventional ones; shortage of qualified specialists in producing organic foods; insufficient solution of logistical problems; low purchasing power of the population, etc. The key changes in EU legislation on organic production are considered, one of the important innovations being the possibility of using "group certification", which allows small farmers to unite, produce and jointly pass the certification of organic products. Emphasis is placed on the prospects of this model for Ukrainian producers. The study shows the possibility of using organic foods in schools based on the example of the positive experience of EU countries – for the growing a healthy, conscious and responsible generation that will take care of the future of the state.
Ключевые слова:agriculture; organic production; group certification model; organic products market; Healthy Eating
Статья на украинском языке (cтр. 160 - 176) | Загрузить | Загрузок : 225 |
ПЕРЕЧЕНЬ ЛИТЕРАТУРЫ ▼
1. Гармашов В.В., Фомічова О.В. До питання органічного сільськогосподарського виробництва в Україні. Вісник аграрної науки. 2010. №7. С. 11–16.
2. Дудар Т.Г. Розвиток органічного агровиробництва як основа забезпечення якості і безпечності сільськогосподарської продукції в Україні. Науковий вісник Мукачівського державного університету. Сер. Економіка. 2014. Вип. 1. С. 11–15.
3. Кудіновa І.П., Холявко Д.М. Консультувaння з оpгaнічного виpобництвa як вaжливa склaдовa пpодовольчої бeзпeки. Пpоблeми інновaційно-інвeстиційного pозвитку. 2017. №12. С. 159–165.
4. Чайка Т.О. Перешкоди на шляху розвитку органічного сільськогосподарського виробництва. Вісник аграрної науки Причорномор'я. 2012. Вип. 2. С. 126–131.
5. Шубравська О.В. Органічне сільське господарство в Україні. Економіка і прогнозування. 2017. №2. С. 116–128.
6. Codex Alimentarius. Guidelines for the Produstion, Prosessing, Labelling and Marketing of Organisally Prodused Foods (GL-32). 1999. URL:
www.fao.org/input/download/standards/360/sxg _032e.pdf
7. International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM). URL:
www.ifoam.org
8. Goewie E.A. Organic agriculture in the Netherlands; developments and challenges. NJAS: Wageningen Journal of Life Sciences. 2003. Vol. 50, Is. 2. Р. 153–169.
doi.org/10.1016/S1573-5214(03)80004-0
9. Закон України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" від 02.08.2018 №2496-VIII. URL:
zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19
10. De Jonge F. H. & Goewie E.A. In the animal's interest. About the well-being of animals in the livestock industry. Van Gorcum, Assen, 2000, 127 p.
11. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2021 / Willer Helga, Travnicek Jan, Meier Claudia and Schlatter Bernhard (Eds.);. Research Institute of Organic Agriculture FiBL, Frick, and IFOAM – Organic International. Bonn, 2021.
12. Orsini S., Padel S., Lampkin N. Labour .Use on Organic Farms: a Review of Research since 2000. Organic Farming. 2018. Vol. 4, Is. 1. P. 7–15.
doi.org/10.12924/of2018.04010007
13. Постанова Кабінету Міністрів України "Національна економічна стратегія на період до 2030 року" від 03 березня 2021 р. № 179. URL:
www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-nacionalnoyi-eko-a179
14. Регламент (ЄС) № 834/2007 про органічне виробництво та маркування органічної продукції. URL:
eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri =LEGISSUM%3Af86000
15. Забезпечення шкіл органічними фруктами, овочами та молоком у федеральній землі Нижня Саксонія – практична реалізація і досвід з 2014 року / Центр компетенцій органічного сільського господарства Нижньої Саксонії. URL:
www.bio-schulobst.de
16. Органічні харчові продукти в шкільному харчуванні Німеччини: огляд. Interbio nouvelle-aquitaine. URL:
interbionouvelleaquitaine.com
17. Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері забезпечення дитячим харчуванням у відповідність з вимогами законодавства ЄС". URL:
zakon.rada.gov.ua