№ 2018/3
Економіка сільського господарстваУДОВА Людмила Олегівна1, ПРОКОПЕНКО Катерина Олексіївна2
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
2ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
Нішеві культури – нові перспективи для малих суб'єктів господарювання в аграрному секторі
АНОТАЦІЯ ▼
Розглянуто значення та економічний потенціал нішевих культур, які здатні значно диверсифікувати зерново-олійний напрям та знизити домінування у сівозміні соняшнику та ріпаку, надмірне вирощування яких значно виснажує верхні шари ґрунту. Висвітлено переваги (висока рентабельність, урізноманітнення сівозміни, диверсифікація виробництва) і недоліки (висока вартість посівного матеріалу та технологій вирощування; нестабільність попиту на більшість нішевих культур; складність пошуку ринку збуту нішевої продукції; реальна рентабельність може виявитись нижчою за очікувану) нішевих куль-тур та запропоновано заходи щодо їх урівноваження. Важливою особливістю нішевих культур є складність масштабування їх виробництва та ресурсовитратність у вирощуванні. Виробництво нішевих продуктів не може стати прерогативою великих суб'єктів господарювання, оскільки вони використовують значні площі земельних угідь в умовах обмежених можливостей, що визначається природними та погодними умовами, застосуванням широкозахватної техніки, систем автоматизованого управління і контролю логістики. На противагу їм малі суб'єкти господарювання можуть застосувати агрономічні заходи, необхідні для вирощування нішевих культур і тому виробництво останніх виступає альтернативою їх функціонування. Економічний потенціал нішевих культур зумовлений високою ціною реалізації та значним, хоча й нестабільним, попитом на агропродовольчому ринку. Вирощування нішевих зернобобових культур є одним із найбільш перспективних напрямів розвитку малого агробізнесу. За дотримання технологій їх виробництва можна одержати набагато вищий дохід з 1 га зібраної площі, навіть порівняно з окремими високоліквідними зерновими й олійними культурами. Встановлено, що малі господарства не мають можливостей вийти на зовнішні ринки із традиційними культурами, однак вони можуть покращити свою прибутковість завдяки якості та нішевості виробленої продукції, оскільки на таку продукцію постійно зростає попит на світовому ринку.
Ключові слова: аграрний сектор, малі суб'єкти господарювання, нішеві культури, рентабельність сільськогосподарських нішевих культур, експорт нішевих культур
Стаття українською мовою (cтор. 102 - 117) | Завантажити | Завантажень : 113 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
1. Супіханов Б. Нішеві культури. Вісник аграрної науки. 2017. № 4. С. 58–64.
2. Кернасюк Ю. Експортний тренд – нішеві культури. Агробізнес сьогодні. URL: http://agro-business.com.ua/agro/item/527-eksportnyi-trend-nishevi-kultury.html
3. Малишко Є. Нішеві культури: боротьба за фермера. Агробізнес сьогодні. URL: http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/7920-nishevi-kultury-borotba-za-fermera.html
4. Скрипчук П., Пічура В., Рибак В. Аспекти виробництва нішевої продукції на засадах економіки природокористування. Збалансоване природокористування. 2017. № 3. С. 18–26.
5. Володін С. Методичні засади фастплант-технологій швидкого виробництва нішевих культур. Agricultural and Resource Economics. 2017. Т. 3. № 4. С. 43–56. URL: http://are-journal.com/are/article/view/134
6. FAOSTAT. Trade. Crops and livestock products. URL: http://www.fao.org/faostat/en/#data/TP
7. Нишевые культуры могут разнообразить севооборот на украинских полях. Latifundist.com. URL: https://latifundist.com/novosti/16547-nishevye-kultury-mogut-raznoobrazit-sevooborot-na-ukrainskih-polyah
8. Нішеві культури: "за" та "проти". Зважитися на вирощування чи триматися традиційних культур? Суперагроном. URL: https://superagronom.com/blog/250-nishevi-kulturi-za-ta-proti-zvajitisya-na-viroschuvannya-chi-trimatisya-traditsiynih-kultur
9. Ринки. Нішеві культури відвойовують землі у кукурудзи і соняшнику. Мій бізнес. URL: https://msb.aval.ua/news/?id=26110
10. Крупа О.М., Ясіновська І.Ф. Вирощування квасолі – новий тренд у сільськогосподарському виробництві. Нетрадиційні види сільськогосподарського виробництва: відродження та розвиток: матеріали круглого столу / Львівський НАУ. Львів, 2016. С. 12–16.
11. Як ідеально поєднати нішеві й основні культури. AgroReview. URL: https://agroreview.com/news/yak-idealno-poyednaty-nishevi-j-osnovni-kultury
12. Ексклюзив відвойовує землі: нішеві культури. Кам'янецький часопис. URL: http://klyuch.com.ua/articles/economy/eksklyuzyv-vidvoyovue-zemli-nishevi-kultury/
13. Льон-кудряш. DSV-Ukraina. URL: https://www.dsv-ukraina.com.ua/andere-kulturen/anbauvorteile
14. Особливості вирощування льону олійного. Пропозиція. URL: https://propozitsiya.com/ua/osoblivosti-viroshchuvannya-lonu-oliynogo
15. Ринок потребує нішевих культур! Агропрофі. URL: http://www.agroprofi.com.ua/statti/1341-rinok-potrebue-nishevikh-kultur
16. Посівні площі сільськогосподарських культур під урожай / ДССУ. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/
17. Витрати на виробництво продукції сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах / ДССУ. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/
18. Площі, валові збори та урожайність сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду / ДССУ. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/
19. Зовнішня торгівля окремими видами товарів за країнами світу / ДССУ. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/
20. Спельта – перспективний сегмент європейського ринку. Аграрний тиждень. URL: http://a7d.com.ua/novini/33088-spelta-perspektivniy-segment-yevropeyskogo-rinku.html