НА ГОЛОВНУ | |
№ 3/2014
УДОВА Людмила Олегівна1, ПРОКОПЕНКО Катерина Олексіївна2, ДІДКОВСЬКА Людмила Іванівна3
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
2ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
3ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
Вплив зміни клімату на розвиток аграрного виробництва
Ekon. prognozuvannâ 2014; 3:107-120 |
АНОТАЦІЯ ▼
Ураховуючи вплив глобальних змін клімату, проаналізовано зміщення полюсів вирощування окремих сільськогосподарських культур. Висвітлено позитивні (подовження вегетаційного періоду, поширення в західних та північних регіонах ареалів вирощування теплолюбних агрокультур) і негативні (опустелювання земель, збільшення кількості існуючих та розповсюдження нових видів комах-шкідників, тощо) наслідки глобального потепління в Україні. Запропоновано використання в Україні досвіду впровадження "кліматично розумного сільського господарства", спрямованого на комплексне вирішення проблем продовольчої безпеки та пом'якшення наслідків зміни клімату.
Ключові слова: кліматичні зміни, викиди парникових газів, атмосферні опади, температурний режим, агропродовольче виробництво, динаміка посівних площ, кліматичні пояси
Стаття українською мовою (cтор. 107 - 120) | Завантажити | Завантажень : 641 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
2. Climate-Smart Agriculture Sourcebook – Module 1: Why Climate-Smart Agriculture, Fisheries and Forestry (2013) [Електронний ресурс] / Продовольча сільськогосподарська організація ООН (ФАО) – Доступний з : www.fao.org/docrep/018/i3325e/i3325e.pdf.
3. "Сонячний удар" по економіці: виживуть не всі [Електронний ресурс] / Інформаційне агентство УНІАН – Доступний з : economics.unian.ua/other/682965-sonyachniy-udar-po-ekonomitsi-vijivut-ne-vsi.html.
4. Contribution of Working Groups I, II and III to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Електронний ресурс] / Міжурядова група експертів зі зміни клімату. – Доступний з : www.ipcc.ch/publications_and_data /ar4/syr/ru/contents.html.
5. Адаменко Т.І. Зміна клімату та її вплив на агрокліматичні ресурси України. Презентація на круглому столі "Розвиток аграрного виробництва в умовах природно-кліматичних змін" (22 листопада 2013 р.) / Т.І.Адаменко. – К. : ІАЕ НААНУ, 2013. – 18 с.
6. Дідух Я.П. Тенденції розвитку рослинного покриву під впливом кліматичних змін та їх експериментальні дослідження в Україні. Презентація на круглому столі "Екологічна безпека, економічна ефективність, соціальна стабільність в умовах глобальних кліматичних змін" (10 грудня 2013 р.) / Я.П. Дідух. – К. : НІСД, 2013. – 47 с.
7. Глобальна зміна клімату – сучасні погляди та тенденції [Електронний ресурс] / Український гідрометео-рологічний центр – Доступний з : meteo.gov.ua/ua/33837.
8. Ромащенко М.І. Наукові засади розвитку зрошення земель в Україні / М.І.Ромащенко. – К. : Аграрна наука, 2012. – С. 16.
9. Дідковська Л.І. Раціональне використання водних ресурсів у зрошуваному землеробстві в умовах глобальних екологічних викликів / Л.І. Дідковська // Економіка АПК. – 2012. – № 11. – С. 36–42.
10. Удова Л.О. Підвищення стійкості виробництва соняшнику / Л.О. Удова // Економіка АПК. – 1999. – № 9. – С. 69–71.
11. Статистичний Департамент Продовольчої сільськогосподарської організації ООН (ФАО) [Електронний ресурс]. – Доступний з : faostat.fao.org.
12. Ярошко М. Вирощування соняшнику в умовах посухи / М.Ярошко // Агроном. – 2012. – № 4. – С. 86–90.
13. Таннебергер Т. Изменения климата – реальные последствия для сельского хозяйства / Т.Таннебергер // Новое сельское хозяйство. – 2008. – № 1. – С. 75–78.
14. Hodkinson I. Herbivory in global climate change: Direct effects of rising temperature on insect herbivores // Global Change. – 2003. – Vol. 8. – P. 1–9.
15. Шубравська О.В. Розвиток сільського господарства України в умовах дії інноваційних чинників / О.В.Шубравська, К.О.Прокопенко // Економіка та прогнозування. – 2011. – № 2. – С. 118–129.
16. Вчені: глобальне потепління знищить пшеницю, ячмінь та кукурудзу [Електронний ресурс] // Аграрний тиждень. Україна. – Доступний з : a7d.com.ua/novini/17175-vchen-globalne-poteplnnya-znischit-pshenicyu-yachmn-ta-kukurudzu.html.
17. Одум Ю. Экология / Ю.Одум. – М. : Мир, 1986. – Т. 1. – 328 с.
18. High temperature acclimation of C4 photosynthesis is linked to changes in photosynthetic biochemistry / [S.A.Pwyer, O.Ghannoun, A.Nocotra, S.von Caemmerer] // Plant, Cell and Environ. – 2007. – Vol. 30. – P. 53–66.
19. Мясникович М.В. Стратегия экологобезопасной реконструкции мелиоративных систем и повышения продуктивности мелиорированных земель Полесья: Государственная программа и предложения по ее решению / М.В.Мясникович, В.Г.Гусаков, И.И.Лиштван, А.П.Лихацевич // Весцi Нацыянальнай акадэмii навук Беларусi. Сер. аграрных навук. – 2002. – № 4. – С. 3–9.
20. Буряк цукровий. Біологічні особливості та технологія вирощування буряка цукрового [Електронний ресурс] / Портал "Аграрний сектор України" – Доступний з : agroua.net/plant/catalog/cg-7/c-22/info/ cag-40/.
21. Госпрограмма мер по смягчению последствий изменения климата на 2013–2020 годы утверждена в Беларуси [Електронний ресурс] / Кабінет Міністрів Республіки Білорусь. – Доступний з : www. government.by/ru/content/5112.
22. Результати виконання Плану першочергових заходів з адаптації до зміни клімату [Електронний ресурс] / Державне агентство екологічних інвестицій України – Доступний з : www.seia.gov.ua/seia/control/ main/uk/publish/article/636737.
№ 1/2017
ПРОКОПЕНКО Катерина Олексіївна1, УДОВА Людмила Олегівна2
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
2ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
Сільське господарство України: виклики і шляхи розвитку в умовах зміни клімату
Ekon. prognozuvannâ 2017; 1:92-107 | https://doi.org/10.15407/eip2017.01.092 |
АНОТАЦІЯ ▼
Проаналізовано вплив кліматичних змін на сільське господарство України. Висвітлено позитивні (зміна умов і термінів збирання врожаю, підвищення ефективності внесення добрив тощо) і негативні (погіршення якості зерна, збільшення кількості посух тощо) наслідки впливу кліматичних змін на сільське господарство. Визначено та узагальнено основні шляхи зниження негативного впливу сільського господарства на кліматичні зміни. Запропоновано основні адаптаційні заходи, що дозволять пом'якшити негативний вплив зміни клімату на сільське господарство.
Ключові слова: кліматичні зміни, викиди парникових газів, атмосферні опади, температурний режим, аграрний сектор, низьковуглецеве сільське господарство, нішеві культури
Стаття українською мовою (cтор. 92 - 107) | Завантажити | Завантажень : 835 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
2. Панасюк Б.Я. Глобальні зміни клімату та економіка. Економіка АПК. 2015. № 11. С. 14–22.
3. Удова Л.О., Прокопенко К.О., Дідковська Л.І. Вплив зміни клімату на розвиток аграрного виробництва. Економіка і прогнозування. 2014. № 3. С. 107–120.
4. Паризька угода. URL: zakon0.rada.gov.ua
5. Закон України "Про ратифікацію Паризької угоди". URL: zakon3.rada.gov.ua
6. МакГрат Мет. Кліматичний саміт: що це таке і кому це потрібно. ВВС. URL: bbc.com
7. Climate Change 2013: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA, 2013. – 1535 р.
8. Müller D., Jungandreas A., Koch F., Schierhorn F. Impact of Climate Change on Wheat Production in Ukraine. Kyiv: Institute for Economic Research and Policy Consulting, 2016. – 41 р.
9. Notre Dame Global Adaptation Index. URL: index.gain.org
10. Лялько В.І., Єлістратова Л.О., Апостолов О.А. Дослідження проблем посушливості на території України з використанням наземної та супутникової інформації. Український журнал дистанційного зондування Землі. 2014. № 2. С. 18–28.
11. Адаменко Т.І. Агрокліматичне зонування території України з врахуванням зміни клімату. Біла Церква: ТОВ "РІА" БЛІЦ, 2014. – 18 с.
12. Адаптація до змін клімату: навч. посіб. Ужгород: Карпатський Інститут Роз-витку, 2015. – 88 с.
13. Метеорологи стурбовані небезпечною тенденцією зростання посух в Україні. Укрінформ. URL: ukrinform.ua
14. Глобальное потепление сделает непригодными 2 млн гектаров украинской земли уже через 10 лет – метеоролог. ГолосUA. URL: ru.golos.ua
15. Адаменко Т.І. Без паніки: кліматичні зміни можуть виявитися корисними для сільського господарства. Тиждень. URL: http:// tyzhden.ua
16. Главный агрометеоролог Украины: Через 20 лет юг страны может превратиться в пустыню. УНІАН. URL: economics.unian.net
17. П'яте національне повідомлення України з питань зміни клімату. Київ, 2009. 282 с.
18. Ukraine: Soil fertility to strengthen climate resilience. Preliminary assessment of the potential benefits of conservation agriculture. FAO/World Bank Cooperative Programme. Rome, 2014. – 79 р.
19. Norse D. Low carbon agriculture: Objectives and Policy pathways. Environmental Development. 2012. Issue 1. P. 25–39. doi: doi.org/10.1016/j.envdev.2011.12.004
20. Summary for Policymakers. Climate Change 2014: Mitigation of Climate Change. Contribution of Working Group III to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA, 2014. 30 p.
21. Гайдуцький І.П. Пріоритети сталого низьковуглецевого розвитку України. Економіка та держава. 2016. № 9. C. 23–28.
22. Киотский протокол к рамочной конвенции Организации Объединенных Наций об изменении климата. URL: unfccc.int
23. Дацько Л. Не цінуємо, а потім пошкодуємо. Експрес. 2016. 31.03–07.04. № 24(8603). С. 12.
24. Статистичний щорічник за 2014 рік. Київ: Держстат України. 586 с.
25. Сайко В.Ф. Землеробство в контексті змін клімату. Збірник наукових праць Національного наукового центру "Інститут землеробства УААН". Спецвипуск. Київ: ВД "ЕКМО", 2008. 172 с.
26. Шевчук М.Й. Озерні сапропелі України: збірник технологій і рекомендацій щодо використання сапропелів у тому числі на забруднених радіонуклідами землях, нормативних актів, довідкових матеріалів. УААН. Луцьк, 1996. 187 с.
27. Бутрим О.В. Оцінка потенціалу низьковуглецевого розвитку рослинництва України. Вісник ЖНАЕУ. Економіка природокористування та екологічний менеджмент. 2014. № 1–2 (43), т. 2. 290 с.
28. Климат, конъюнктура и экономическая нестабильность вынуждают аграриев осваивать производство нишевых культур. Бизнес. URL: business.ua
29. Ринок гречки: стабілізація виробництва та споживання. Агробізнес сьогодні. URL: agro-business.com.ua
30. Планы на весну: 5 нишевых идей в растениеводстве. Агропортал. URL: agroportal.ua
№ 3/2018
УДОВА Людмила Олегівна1, ПРОКОПЕНКО Катерина Олексіївна2
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
2ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
Нішеві культури – нові перспективи для малих суб'єктів господарювання в аграрному секторі
Ekon. prognozuvannâ 2018; 3:102-117 | https://doi.org/10.15407/eip2018.03.102 |
АНОТАЦІЯ ▼
Розглянуто значення та економічний потенціал нішевих культур, які здатні значно диверсифікувати зерново-олійний напрям та знизити домінування у сівозміні соняшнику та ріпаку, надмірне вирощування яких значно виснажує верхні шари ґрунту. Висвітлено переваги (висока рентабельність, урізноманітнення сівозміни, диверсифікація виробництва) і недоліки (висока вартість посівного матеріалу та технологій вирощування; нестабільність попиту на більшість нішевих культур; складність пошуку ринку збуту нішевої продукції; реальна рентабельність може виявитись нижчою за очікувану) нішевих куль-тур та запропоновано заходи щодо їх урівноваження. Важливою особливістю нішевих культур є складність масштабування їх виробництва та ресурсовитратність у вирощуванні. Виробництво нішевих продуктів не може стати прерогативою великих суб'єктів господарювання, оскільки вони використовують значні площі земельних угідь в умовах обмежених можливостей, що визначається природними та погодними умовами, застосуванням широкозахватної техніки, систем автоматизованого управління і контролю логістики. На противагу їм малі суб'єкти господарювання можуть застосувати агрономічні заходи, необхідні для вирощування нішевих культур і тому виробництво останніх виступає альтернативою їх функціонування. Економічний потенціал нішевих культур зумовлений високою ціною реалізації та значним, хоча й нестабільним, попитом на агропродовольчому ринку. Вирощування нішевих зернобобових культур є одним із найбільш перспективних напрямів розвитку малого агробізнесу. За дотримання технологій їх виробництва можна одержати набагато вищий дохід з 1 га зібраної площі, навіть порівняно з окремими високоліквідними зерновими й олійними культурами. Встановлено, що малі господарства не мають можливостей вийти на зовнішні ринки із традиційними культурами, однак вони можуть покращити свою прибутковість завдяки якості та нішевості виробленої продукції, оскільки на таку продукцію постійно зростає попит на світовому ринку.
Ключові слова: аграрний сектор, малі суб'єкти господарювання, нішеві культури, рентабельність сільськогосподарських нішевих культур, експорт нішевих культур
Стаття українською мовою (cтор. 102 - 117) | Завантажити | Завантажень : 2332 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
2. Кернасюк Ю. Експортний тренд – нішеві культури. Агробізнес сьогодні. URL: agro-business.com.ua/agro/item/527-eksportnyi-trend-nishevi-kultury.html
3. Малишко Є. Нішеві культури: боротьба за фермера. Агробізнес сьогодні. URL: agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/7920-nishevi-kultury-borotba-za-fermera.html
4. Скрипчук П., Пічура В., Рибак В. Аспекти виробництва нішевої продукції на засадах економіки природокористування. Збалансоване природокористування. 2017. № 3. С. 18–26.
5. Володін С. Методичні засади фастплант-технологій швидкого виробництва нішевих культур. Agricultural and Resource Economics. 2017. Т. 3. № 4. С. 43–56. URL: are-journal.com/are/article/view/134
6. FAOSTAT. Trade. Crops and livestock products. URL: www.fao.org/faostat/en/#data/TP
7. Нишевые культуры могут разнообразить севооборот на украинских полях. Latifundist.com. URL: latifundist.com/novosti/16547-nishevye-kultury-mogut-raznoobrazit-sevooborot-na-ukrainskih-polyah
8. Нішеві культури: "за" та "проти". Зважитися на вирощування чи триматися традиційних культур? Суперагроном. URL: superagronom.com/blog/250-nishevi-kulturi-za-ta-proti-zvajitisya-na-viroschuvannya-chi-trimatisya-traditsiynih-kultur
9. Ринки. Нішеві культури відвойовують землі у кукурудзи і соняшнику. Мій бізнес. URL: msb.aval.ua/news/?id=26110
10. Крупа О.М., Ясіновська І.Ф. Вирощування квасолі – новий тренд у сільськогосподарському виробництві. Нетрадиційні види сільськогосподарського виробництва: відродження та розвиток: матеріали круглого столу / Львівський НАУ. Львів, 2016. С. 12–16.
11. Як ідеально поєднати нішеві й основні культури. AgroReview. URL: agroreview.com/news/yak-idealno-poyednaty-nishevi-j-osnovni-kultury
12. Ексклюзив відвойовує землі: нішеві культури. Кам'янецький часопис. URL: klyuch.com.ua/articles/economy/eksklyuzyv-vidvoyovue-zemli-nishevi-kultury/
13. Льон-кудряш. DSV-Ukraina. URL: www.dsv-ukraina.com.ua/andere-kulturen/anbauvorteile
14. Особливості вирощування льону олійного. Пропозиція. URL: propozitsiya.com/ua/osoblivosti-viroshchuvannya-lonu-oliynogo
15. Ринок потребує нішевих культур! Агропрофі. URL: www.agroprofi.com.ua/statti/1341-rinok-potrebue-nishevikh-kultur
16. Посівні площі сільськогосподарських культур під урожай / ДССУ. URL: www.ukrstat.gov.ua/
17. Витрати на виробництво продукції сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах / ДССУ. URL: www.ukrstat.gov.ua/
18. Площі, валові збори та урожайність сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду / ДССУ. URL: www.ukrstat.gov.ua/
19. Зовнішня торгівля окремими видами товарів за країнами світу / ДССУ. URL: www.ukrstat.gov.ua/
20. Спельта – перспективний сегмент європейського ринку. Аграрний тиждень. URL: a7d.com.ua/novini/33088-spelta-perspektivniy-segment-yevropeyskogo-rinku.html
№ 1/2022
ПРОКОПЕНКО Катерина Олексіївна1, УДОВА Людмила Олегівна2
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
2ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА В УКРАЇНІ: ІЗ ДУМКОЮ ПРО МАЙБУТНЄ
Ekon. prognozuvannâ 2022; 1:160-176 | https://doi.org/10.15407/eip2022.01.160 |
АНОТАЦІЯ ▼
Обґрунтовано важливість виробництва органічної сільськогосподарської продукції як складової здорового способу життя, а також забезпечення збереження та відновлення довкілля. Розкрито екологічні, економічні та соціальні переваги органічного виробництва, зокрема, збереження природного середовища та здоров'я нації; відтворення родючості ґрунтів; підвищення конкурентоспроможності виробників на внутрішньому та зовнішньому ринках; покращення добробуту сільського населення тощо. Констатовано, що органічне виробництво включає свідоме використання ґрунту як екосистеми; застосування виробничих методів та профілактичного захисту посівів. Встановлено, що наразі зростає зацікавленість споживачів у споживанні екологічно чистих продуктів харчування, виробництво яких не чинить негативного впливу на навколишнє середовище.
Дослідження світового органічного ринку засвідчило активне зростання як кількості органічних виробників, так і обсягів органічної продукції. Ринок органічної продукції в Україні перебуває на початковому етапі розвитку, проте прослідковується стійка тенденція зростання кількості органічних виробників, розширення асортименту сертифікованих продуктів, нарощування експорту органічних продуктів.
Здійснено аналіз ряду факторів, що стримують розвиток органічного виробництва в Україні, зокрема, це недостатній рівень обізнаності населення про властивості органічних продуктів та їх відмінності від конвенційних продуктів; дефіцит кваліфікованих спеціалістів із вирощування органічної продукції; необхідність вирішення логістичних проблем; низька купівельна спроможність населення тощо. Розглянуто ключові зміни у законодавстві ЄС щодо органічного виробництва, одним із важливих нововведень якого є можливість використання групової сертифікації, що дає дрібним фермерам змогу об'єднуватися, виробляти та спільно проходити сертифікацію органічної продукції. Наголошено на перспективності зазначеної моделі для українських виробників. Дослідження засвідчило можливість використання органічної продукції у шкільних закладах освіти на прикладі позитивного досвіду країн ЄС – задля зростання здорового, свідомого та відповідального покоління, яке дбатиме про майбутнє держави.
Ключові слова:сільське господарство; органічне виробництво; модель групової сертифікації; ринок органічної продукції; здорове харчування
Стаття українською мовою (cтор. 160 - 176) | Завантажити | Завантажень : 217 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
2. Дудар Т.Г. Розвиток органічного агровиробництва як основа забезпечення якості і безпечності сільськогосподарської продукції в Україні. Науковий вісник Мукачівського державного університету. Сер. Економіка. 2014. Вип. 1. С. 11–15.
3. Кудіновa І.П., Холявко Д.М. Консультувaння з оpгaнічного виpобництвa як вaжливa склaдовa пpодовольчої бeзпeки. Пpоблeми інновaційно-інвeстиційного pозвитку. 2017. №12. С. 159–165.
4. Чайка Т.О. Перешкоди на шляху розвитку органічного сільськогосподарського виробництва. Вісник аграрної науки Причорномор'я. 2012. Вип. 2. С. 126–131.
5. Шубравська О.В. Органічне сільське господарство в Україні. Економіка і прогнозування. 2017. №2. С. 116–128.
6. Codex Alimentarius. Guidelines for the Produstion, Prosessing, Labelling and Marketing of Organisally Prodused Foods (GL-32). 1999. URL: www.fao.org/input/download/standards/360/sxg _032e.pdf
7. International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM). URL: www.ifoam.org
8. Goewie E.A. Organic agriculture in the Netherlands; developments and challenges. NJAS: Wageningen Journal of Life Sciences. 2003. Vol. 50, Is. 2. Р. 153–169. doi.org/10.1016/S1573-5214(03)80004-0
9. Закон України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" від 02.08.2018 №2496-VIII. URL: zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19
10. De Jonge F. H. & Goewie E.A. In the animal's interest. About the well-being of animals in the livestock industry. Van Gorcum, Assen, 2000, 127 p.
11. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2021 / Willer Helga, Travnicek Jan, Meier Claudia and Schlatter Bernhard (Eds.);. Research Institute of Organic Agriculture FiBL, Frick, and IFOAM – Organic International. Bonn, 2021.
12. Orsini S., Padel S., Lampkin N. Labour .Use on Organic Farms: a Review of Research since 2000. Organic Farming. 2018. Vol. 4, Is. 1. P. 7–15. doi.org/10.12924/of2018.04010007
13. Постанова Кабінету Міністрів України "Національна економічна стратегія на період до 2030 року" від 03 березня 2021 р. № 179. URL: www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-nacionalnoyi-eko-a179
14. Регламент (ЄС) № 834/2007 про органічне виробництво та маркування органічної продукції. URL: eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri =LEGISSUM%3Af86000
15. Забезпечення шкіл органічними фруктами, овочами та молоком у федеральній землі Нижня Саксонія – практична реалізація і досвід з 2014 року / Центр компетенцій органічного сільського господарства Нижньої Саксонії. URL: www.bio-schulobst.de
16. Органічні харчові продукти в шкільному харчуванні Німеччини: огляд. Interbio nouvelle-aquitaine. URL: interbionouvelleaquitaine.com
17. Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері забезпечення дитячим харчуванням у відповідність з вимогами законодавства ЄС". URL: zakon.rada.gov.ua
№ 2/2023
ПРОКОПЕНКО Катерина Олексіївна1, УДОВА Людмила Олегівна2
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
2ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
(По)воєнні перспективи вирощування нішевих культур в аграрному секторі
Ekon. prognozuvannâ 2023; 2:118-133 | https://doi.org/10.15407/eip2023.02.118 |
АНОТАЦІЯ ▼
Довоєнний розвиток аграрного сектора України здійснювався за моделлю модернізації, заснованої на спеціалізації, інтенсифікації та розширенні масштабів виробництва. Однак європейський досвід свідчить, що ця модель життєздатна лише в умовах стабільних ринків. Економічна криза, викликана воєнними діями, змушує виробників сільськогосподарської продукції змінювати спеціалізацію на користь диверсифікації виробництва. Одним із шляхів, який дозволяє підвищити економічну стійкість господарств, є розширення їх діяльності за рахунок виробництва нішевих сільськогосподарських культур. У статті розкрито актуальність виробництва нішевих сільськогосподарських культур в умовах (по)воєнного періоду. Окреслено основні переваги (вища ціна реалізації, краща пристосованість до погодно-кліматичних умов, можливості балансування сівозміни, нижча конкуренція на ринку тощо), що формують економічний потенціал зазначених культур, і висвітлено ризики (необхідність особливості агротехнологій, висока собівартість виробництва, висока волатильність цін тощо), що гальмують їх вирощування.
Визначено, що розширення сівозмін за рахунок включення бобових нішевих культур повинно стати частиною більш широкої (по)воєнної стратегії сталого розвитку аграрного сектора. Вирощування нішевих овочів є складовою ресурсозберігаючого сільського господарства, оскільки сівозміна в овочівництві підтримує структуру грунту, контролює його ерозію та збільшує біорізноманіття. Висвітлено перешкоди на шляху поширення виробництва нішевих овочів. Розглянуто нові види овочів, які наразі входять в тренд споживання та мають чималі перспективи (батат, топінамбур тощо). Вказано на можливість адаптації європейського досвіду вирощування деяких овочів у комбінації із встановленням сонячних панелей (агровольтаїка).
В умовах (по)воєнного відновлення вирощування нішевих енергетичних культур сприятиме забезпеченню диверсифікації сільськогосподарського виробництва, посиленню економічної стійкості сільськогосподарських виробників, підвищенню рівня екологічності галузі енергетики та навколишнього природного середовища, формуванню енергетичної незалежності сільських територій. У статті висвітлено європейський досвід картування агроекологічних технологій, що полегшить агровиробникам впровадження нових культур, зокрема нішевих, та технологій.
Ключові слова:аграрний сектор, сталий розвиток, диверсифікація виробництва, нішеві культури, бобові культури, овочеві культури, енергетичні культури
Стаття українською мовою (cтор. 118 - 133) | Завантажити | Завантажень : 51 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
2. Darnhofer І. Resilience and why it matters for farm management. European Review of Agricultural Economics. 2014. Vol. 41 (3). Р. 461–484. doi.org/10.1093/erae/jbu012
3. Мірзоєва Т., Томашевський В. Аналіз сучасного стану виробництва нішевих зернових культур. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка. 2023. № 15. С. 99–108. doi.org/10.32782/2708-0366/2023.15.12
4. Кернасюк Ю.В. Нішеві культури в стратегії інноваційної диверсифікації агробізнесу. URL: agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/22969-nishevi-kultury-v-stratehii-innovatsiinoi-dyversyfikatsii-ahrobiznesu.html
5. Вожегова Р.А., Боровик В.О., Грабовський М.Б., Марченко Т.Ю., Грабовська Т.О. Нішеві культури – нові можливості агропромислового комплексу України. Аграрні інновації. 2022. № 13. С. 181–189. doi.org/10.32848/agrar.innov.2022.13.27
6. Володін С.А. Стимулювання виробництва нішевих культур в Україні на основі фастплант-технологій. Економіка АПК. 2021. № 2. С. 82–91. doi.org/10.32317/2221-1055.202102082
7. Карасьова Н.А. Експортна перспектива нішевої продукції для малих та середніх підприємств аграрного сектора. Агросвіт. 2017. № 1–2. С. 14–18. URL: www.agrosvit.info/pdf/1-2_2017/4.pdf
8. Петрова О. Стан та перспективи вирощування нішевих бобових культур в Україні. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка. 2020. № 1. С. 148–153. URL: tnv-econom.ksauniv.ks.ua/index.php/journal/article/view/19
9. Удова Л.О., Прокопенко К.О. Нішеві культури – нові перспективи для малих суб’єктів господарювання в аграрному секторі. Економіка і прогнозування. 2018. № 3. С. 102–117. doi.org/10.15407/eip2018.03.102
10. Черевко І.В. Нішеві енергетичні культури як чинник енергонезалежності сільських територій. Енергоефективність і енергонезалежність сільських територій: передумови формування та функціонування / за ред. Т.О. Чайки, І.О. Яснолоб, О.О. Горба. Полтава: Видавництво ПП «Астрая», 2020. С. 49–58.
11. Butterbach-Bahl K., et al. Nitrogen processes in terrestrial ecosystems. The European Nitrogen Assessment: Sources, Effects and Policy Perspectives. Cambridge: Cambridge University Press. 2011. P. 99–125. URL: doi_org/10.1017/CBO9780511976988.009
12. Wright P., Falloon R., Hedderley D. A. long-term vegetable crop rotation study to determine effects on soil microbial communities and soilborne diseases of potato and onion. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science. 2017. Vol. 45, № 1. Р. 29–54. doi.org/10.1080/01140671.2016.1229345
13. Osman A. et al. Inventory of initiatives on seeds of landraces in Europe. Journal of Agriculture and Environment for International Development. 2009. № 103 (1/2). Р. 95–130. URL: ressources.semencespaysannes.org/docs/osman-chable.pdf
14. Burkitbayeva S.; Swinnen J. Smallholder agriculture in transition economies. Journal of Agrarian Change. 2018. Vol. 18. Is. 4. Р. 882–892. doi.org/10.1111/joac.12284
15. Rozelle, S., Swinnen, J.F.M. Success and failure of reform: Insights from the transition of agriculture. Journal of Economic Literature. 2004. Vol. 42. Is. 2. Р. 404–456. doi.org/10.1257/0022051041409048
16. Giller K. et al. Conservation agriculture and smallholder farming in Africa: The heretics’ view. Field Crops Research. 2009. Vol. 114. Is. 1. Р. 23–34. doi.org/10.1016/j.fcr.2009.06.017
17. Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні. URL: minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin
Календар подій
П | В | С | Ч | П | С | Н |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |