НА ГЛАВНУЮ | |
№ 3/2014
УДОВА Людмила Олеговна1, ПРОКОПЕНКО Екатерина Алексеевна2, ДИДКОВСКАЯ Людмила Ивановна3
1ГУ "Институт экономики и прогнозирования НАН Украины"
2ГУ "Институт экономики и прогнозирования НАН Украины"
3ГУ "Институт экономики и прогнозирования НАН Украины"
Влияние изменений климата на развитие аграрного производства
Ekon. prognozuvannâ 2014; 3:107-120 |
АННОТАЦИЯ ▼
Учитывая влияние глобальных изменений климата, авторы проанализировали смещение полюсов выращивания отдельных сельскохозяйственных культур. Освещены позитивные (продление вегетационного периода, распространение в западных и северных регионах ареалов выращивания теплолюбивых агрокультур) и отрицательные (превращение земель в пустыню, увеличение количества существующих и распространение новых видов насекомых-вредителей и др.) последствия глобального потепления в Украине. Предложено использование в Украине опыта внедрения "климатически умного сельского хозяйства", направленного на комплексное решение проблем продовольственной безопасности и смягчения последствий изменения климата.
Ключевые слова: климатические изменения, выбросы парниковых газов, атмосферные осадки, температурный режим, агропродовольственное производство, динамика посевных площадей, климатические пояса
Статья на украинском языке (cтр. 107 - 120) | Загрузить | Загрузок : 641 |
ПЕРЕЧЕНЬ ЛИТЕРАТУРЫ ▼
2. Climate-Smart Agriculture Sourcebook – Module 1: Why Climate-Smart Agriculture, Fisheries and Forestry (2013) [Електронний ресурс] / Продовольча сільськогосподарська організація ООН (ФАО) – Доступний з : www.fao.org/docrep/018/i3325e/i3325e.pdf.
3. "Сонячний удар" по економіці: виживуть не всі [Електронний ресурс] / Інформаційне агентство УНІАН – Доступний з : economics.unian.ua/other/682965-sonyachniy-udar-po-ekonomitsi-vijivut-ne-vsi.html.
4. Contribution of Working Groups I, II and III to the Fourth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Електронний ресурс] / Міжурядова група експертів зі зміни клімату. – Доступний з : www.ipcc.ch/publications_and_data /ar4/syr/ru/contents.html.
5. Адаменко Т.І. Зміна клімату та її вплив на агрокліматичні ресурси України. Презентація на круглому столі "Розвиток аграрного виробництва в умовах природно-кліматичних змін" (22 листопада 2013 р.) / Т.І.Адаменко. – К. : ІАЕ НААНУ, 2013. – 18 с.
6. Дідух Я.П. Тенденції розвитку рослинного покриву під впливом кліматичних змін та їх експериментальні дослідження в Україні. Презентація на круглому столі "Екологічна безпека, економічна ефективність, соціальна стабільність в умовах глобальних кліматичних змін" (10 грудня 2013 р.) / Я.П. Дідух. – К. : НІСД, 2013. – 47 с.
7. Глобальна зміна клімату – сучасні погляди та тенденції [Електронний ресурс] / Український гідрометео-рологічний центр – Доступний з : meteo.gov.ua/ua/33837.
8. Ромащенко М.І. Наукові засади розвитку зрошення земель в Україні / М.І.Ромащенко. – К. : Аграрна наука, 2012. – С. 16.
9. Дідковська Л.І. Раціональне використання водних ресурсів у зрошуваному землеробстві в умовах глобальних екологічних викликів / Л.І. Дідковська // Економіка АПК. – 2012. – № 11. – С. 36–42.
10. Удова Л.О. Підвищення стійкості виробництва соняшнику / Л.О. Удова // Економіка АПК. – 1999. – № 9. – С. 69–71.
11. Статистичний Департамент Продовольчої сільськогосподарської організації ООН (ФАО) [Електронний ресурс]. – Доступний з : faostat.fao.org.
12. Ярошко М. Вирощування соняшнику в умовах посухи / М.Ярошко // Агроном. – 2012. – № 4. – С. 86–90.
13. Таннебергер Т. Изменения климата – реальные последствия для сельского хозяйства / Т.Таннебергер // Новое сельское хозяйство. – 2008. – № 1. – С. 75–78.
14. Hodkinson I. Herbivory in global climate change: Direct effects of rising temperature on insect herbivores // Global Change. – 2003. – Vol. 8. – P. 1–9.
15. Шубравська О.В. Розвиток сільського господарства України в умовах дії інноваційних чинників / О.В.Шубравська, К.О.Прокопенко // Економіка та прогнозування. – 2011. – № 2. – С. 118–129.
16. Вчені: глобальне потепління знищить пшеницю, ячмінь та кукурудзу [Електронний ресурс] // Аграрний тиждень. Україна. – Доступний з : a7d.com.ua/novini/17175-vchen-globalne-poteplnnya-znischit-pshenicyu-yachmn-ta-kukurudzu.html.
17. Одум Ю. Экология / Ю.Одум. – М. : Мир, 1986. – Т. 1. – 328 с.
18. High temperature acclimation of C4 photosynthesis is linked to changes in photosynthetic biochemistry / [S.A.Pwyer, O.Ghannoun, A.Nocotra, S.von Caemmerer] // Plant, Cell and Environ. – 2007. – Vol. 30. – P. 53–66.
19. Мясникович М.В. Стратегия экологобезопасной реконструкции мелиоративных систем и повышения продуктивности мелиорированных земель Полесья: Государственная программа и предложения по ее решению / М.В.Мясникович, В.Г.Гусаков, И.И.Лиштван, А.П.Лихацевич // Весцi Нацыянальнай акадэмii навук Беларусi. Сер. аграрных навук. – 2002. – № 4. – С. 3–9.
20. Буряк цукровий. Біологічні особливості та технологія вирощування буряка цукрового [Електронний ресурс] / Портал "Аграрний сектор України" – Доступний з : agroua.net/plant/catalog/cg-7/c-22/info/ cag-40/.
21. Госпрограмма мер по смягчению последствий изменения климата на 2013–2020 годы утверждена в Беларуси [Електронний ресурс] / Кабінет Міністрів Республіки Білорусь. – Доступний з : www. government.by/ru/content/5112.
22. Результати виконання Плану першочергових заходів з адаптації до зміни клімату [Електронний ресурс] / Державне агентство екологічних інвестицій України – Доступний з : www.seia.gov.ua/seia/control/ main/uk/publish/article/636737.
№ 1/2017
ПРОКОПЕНКО Екатерина Алексеевна1, УДОВА Людмила Олеговна2
1ГУ "Институт экономики и прогнозирования НАН Украины"
2ГУ "Институт экономики и прогнозирования НАН Украины"
Сельское хозяйство Украины: вызовы и пути развития в условиях изменений климата
Ekon. prognozuvannâ 2017; 1:92-107 | https://doi.org/10.15407/eip2017.01.092 |
АННОТАЦИЯ ▼
Проанализировано влияние климатических изменений на сельское хозяйство Украины. Показаны позитивные (изменение условий и сроков уборки урожая, повышение эффективности внесения удобрений и т.д.) и отрицательные (ухудшение качества зерна, увеличение количества засух и т.д.) последствия влияния климатических изменений на сельское хозяйство. Определены и обобщены основные мероприятия, направленные на снижение негативного воздействия сельского хозяйства на климатические изменения. Предложены основные адаптационные меры, которые позволят смягчить негативное влияние изменения климата на сельское хозяйство.
Ключевые слова: климатические изменения, выбросы парниковых газов, атмосферные осадки, температурный режим, аграрный сектор, низкоуглеродное сельское хозяйство, нишевые культуры
Статья на украинском языке (cтр. 92 - 107) | Загрузить | Загрузок : 835 |
ПЕРЕЧЕНЬ ЛИТЕРАТУРЫ ▼
2. Панасюк Б.Я. Глобальні зміни клімату та економіка. Економіка АПК. 2015. № 11. С. 14–22.
3. Удова Л.О., Прокопенко К.О., Дідковська Л.І. Вплив зміни клімату на розвиток аграрного виробництва. Економіка і прогнозування. 2014. № 3. С. 107–120.
4. Паризька угода. URL: zakon0.rada.gov.ua
5. Закон України "Про ратифікацію Паризької угоди". URL: zakon3.rada.gov.ua
6. МакГрат Мет. Кліматичний саміт: що це таке і кому це потрібно. ВВС. URL: bbc.com
7. Climate Change 2013: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA, 2013. – 1535 р.
8. Müller D., Jungandreas A., Koch F., Schierhorn F. Impact of Climate Change on Wheat Production in Ukraine. Kyiv: Institute for Economic Research and Policy Consulting, 2016. – 41 р.
9. Notre Dame Global Adaptation Index. URL: index.gain.org
10. Лялько В.І., Єлістратова Л.О., Апостолов О.А. Дослідження проблем посушливості на території України з використанням наземної та супутникової інформації. Український журнал дистанційного зондування Землі. 2014. № 2. С. 18–28.
11. Адаменко Т.І. Агрокліматичне зонування території України з врахуванням зміни клімату. Біла Церква: ТОВ "РІА" БЛІЦ, 2014. – 18 с.
12. Адаптація до змін клімату: навч. посіб. Ужгород: Карпатський Інститут Роз-витку, 2015. – 88 с.
13. Метеорологи стурбовані небезпечною тенденцією зростання посух в Україні. Укрінформ. URL: ukrinform.ua
14. Глобальное потепление сделает непригодными 2 млн гектаров украинской земли уже через 10 лет – метеоролог. ГолосUA. URL: ru.golos.ua
15. Адаменко Т.І. Без паніки: кліматичні зміни можуть виявитися корисними для сільського господарства. Тиждень. URL: http:// tyzhden.ua
16. Главный агрометеоролог Украины: Через 20 лет юг страны может превратиться в пустыню. УНІАН. URL: economics.unian.net
17. П'яте національне повідомлення України з питань зміни клімату. Київ, 2009. 282 с.
18. Ukraine: Soil fertility to strengthen climate resilience. Preliminary assessment of the potential benefits of conservation agriculture. FAO/World Bank Cooperative Programme. Rome, 2014. – 79 р.
19. Norse D. Low carbon agriculture: Objectives and Policy pathways. Environmental Development. 2012. Issue 1. P. 25–39. doi: doi.org/10.1016/j.envdev.2011.12.004
20. Summary for Policymakers. Climate Change 2014: Mitigation of Climate Change. Contribution of Working Group III to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA, 2014. 30 p.
21. Гайдуцький І.П. Пріоритети сталого низьковуглецевого розвитку України. Економіка та держава. 2016. № 9. C. 23–28.
22. Киотский протокол к рамочной конвенции Организации Объединенных Наций об изменении климата. URL: unfccc.int
23. Дацько Л. Не цінуємо, а потім пошкодуємо. Експрес. 2016. 31.03–07.04. № 24(8603). С. 12.
24. Статистичний щорічник за 2014 рік. Київ: Держстат України. 586 с.
25. Сайко В.Ф. Землеробство в контексті змін клімату. Збірник наукових праць Національного наукового центру "Інститут землеробства УААН". Спецвипуск. Київ: ВД "ЕКМО", 2008. 172 с.
26. Шевчук М.Й. Озерні сапропелі України: збірник технологій і рекомендацій щодо використання сапропелів у тому числі на забруднених радіонуклідами землях, нормативних актів, довідкових матеріалів. УААН. Луцьк, 1996. 187 с.
27. Бутрим О.В. Оцінка потенціалу низьковуглецевого розвитку рослинництва України. Вісник ЖНАЕУ. Економіка природокористування та екологічний менеджмент. 2014. № 1–2 (43), т. 2. 290 с.
28. Климат, конъюнктура и экономическая нестабильность вынуждают аграриев осваивать производство нишевых культур. Бизнес. URL: business.ua
29. Ринок гречки: стабілізація виробництва та споживання. Агробізнес сьогодні. URL: agro-business.com.ua
30. Планы на весну: 5 нишевых идей в растениеводстве. Агропортал. URL: agroportal.ua
№ 3/2018
УДОВА Людмила Олеговна1, ПРОКОПЕНКО Екатерина Алексеевна2
1ГУ "Институт экономики и прогнозирования НАН Украины"
2ГУ "Институт экономики и прогнозирования НАН Украины"
Нишевые культуры – новые перспективы для малых предприятий в аграрном секторе
Ekon. prognozuvannâ 2018; 3:102-117 | https://doi.org/10.15407/eip2018.03.102 |
АННОТАЦИЯ ▼
Рассмотрены значение и экономический потенциал нишевых культур, которые способны значительно диверсифицировать зерно-масличное направление и снизить доминирование в севообороте подсолнечника и рапса, чрезмерное выращивание которых значительно истощает верхние слои почвы. Показаны преимущества (высокая рентабельность, разнообразие севооборота, диверсификация производства) и недостатки (высокая стоимость посевного материала и технологий выращивания; нестабильность спроса на большинство нишевых культур; сложность поиска рынка сбыта нишевой продукции; реальная рентабельность может оказаться ниже ожидаемой) нишевых культур и предложены меры по их уравновешиванию. Важными особенностями нишевых культур являются сложность масштабирования их производства и ресурсозатратность в выращивании. Производство нишевых продуктов не может стать прерогативой крупных субъектов хозяйствования, поскольку они используют значительные площади земельных угодий в условиях ограниченных возможностей, что определяется природными и погодными условиями, применением широкозахватной техники, систем автоматизированного управления и контроля логистики. А вот малые субъекты хозяйствования, напротив, могут применить агрономические мероприятия, необходимые для выращивания нишевых культур и поэтому производство последних выступает альтернативой их функционирования. Экономический потенциал нишевых культур обусловлен высокой ценой реализации и значительным, хотя и нестабильным, спросом на агропродовольственном рынке. Выращивание нишевых зернобобовых культур является одним из наиболее перспективных направлений развития малого агробизнеса. При соблюдении технологий их производства можно получить гораздо более высокий доход с 1 га убранной площади, даже по сравнению с отдельными высоколиквидными зерновыми и масличными культурами. Установлено, что малые хозяйства не имеют возможностей выйти на внешние рынки с традиционными культурами, но они могут улучшить свою прибыльность благодаря качеству и нишевости продукции, поскольку на такую продукцию постоянно растет спрос на мировом рынке.
Ключевые слова: аграрный сектор, малые субъекты хозяйствования, нишевые культуры, рентабельность сельскохозяйственных нишевых культур, экспорт нишевых культур
Статья на украинском языке (cтр. 102 - 117) | Загрузить | Загрузок : 2332 |
ПЕРЕЧЕНЬ ЛИТЕРАТУРЫ ▼
2. Кернасюк Ю. Експортний тренд – нішеві культури. Агробізнес сьогодні. URL: agro-business.com.ua/agro/item/527-eksportnyi-trend-nishevi-kultury.html
3. Малишко Є. Нішеві культури: боротьба за фермера. Агробізнес сьогодні. URL: agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/7920-nishevi-kultury-borotba-za-fermera.html
4. Скрипчук П., Пічура В., Рибак В. Аспекти виробництва нішевої продукції на засадах економіки природокористування. Збалансоване природокористування. 2017. № 3. С. 18–26.
5. Володін С. Методичні засади фастплант-технологій швидкого виробництва нішевих культур. Agricultural and Resource Economics. 2017. Т. 3. № 4. С. 43–56. URL: are-journal.com/are/article/view/134
6. FAOSTAT. Trade. Crops and livestock products. URL: www.fao.org/faostat/en/#data/TP
7. Нишевые культуры могут разнообразить севооборот на украинских полях. Latifundist.com. URL: latifundist.com/novosti/16547-nishevye-kultury-mogut-raznoobrazit-sevooborot-na-ukrainskih-polyah
8. Нішеві культури: "за" та "проти". Зважитися на вирощування чи триматися традиційних культур? Суперагроном. URL: superagronom.com/blog/250-nishevi-kulturi-za-ta-proti-zvajitisya-na-viroschuvannya-chi-trimatisya-traditsiynih-kultur
9. Ринки. Нішеві культури відвойовують землі у кукурудзи і соняшнику. Мій бізнес. URL: msb.aval.ua/news/?id=26110
10. Крупа О.М., Ясіновська І.Ф. Вирощування квасолі – новий тренд у сільськогосподарському виробництві. Нетрадиційні види сільськогосподарського виробництва: відродження та розвиток: матеріали круглого столу / Львівський НАУ. Львів, 2016. С. 12–16.
11. Як ідеально поєднати нішеві й основні культури. AgroReview. URL: agroreview.com/news/yak-idealno-poyednaty-nishevi-j-osnovni-kultury
12. Ексклюзив відвойовує землі: нішеві культури. Кам'янецький часопис. URL: klyuch.com.ua/articles/economy/eksklyuzyv-vidvoyovue-zemli-nishevi-kultury/
13. Льон-кудряш. DSV-Ukraina. URL: www.dsv-ukraina.com.ua/andere-kulturen/anbauvorteile
14. Особливості вирощування льону олійного. Пропозиція. URL: propozitsiya.com/ua/osoblivosti-viroshchuvannya-lonu-oliynogo
15. Ринок потребує нішевих культур! Агропрофі. URL: www.agroprofi.com.ua/statti/1341-rinok-potrebue-nishevikh-kultur
16. Посівні площі сільськогосподарських культур під урожай / ДССУ. URL: www.ukrstat.gov.ua/
17. Витрати на виробництво продукції сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах / ДССУ. URL: www.ukrstat.gov.ua/
18. Площі, валові збори та урожайність сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду / ДССУ. URL: www.ukrstat.gov.ua/
19. Зовнішня торгівля окремими видами товарів за країнами світу / ДССУ. URL: www.ukrstat.gov.ua/
20. Спельта – перспективний сегмент європейського ринку. Аграрний тиждень. URL: a7d.com.ua/novini/33088-spelta-perspektivniy-segment-yevropeyskogo-rinku.html
№ 1/2022
ПРОКОПЕНКО Екатерина Алексеевна1, УДОВА Людмила Олеговна2
1ГУ "Институт экономики и прогнозирования НАН Украины"
2ГУ "Институт экономики и прогнозирования НАН Украины"
CURRENT STATE AND PROSPECTS OF ORGANIC PRODUCTION DEVELOPMENT IN UKRAINE: WITH THE THOUGHT OF THE FUTURE
Ekon. prognozuvannâ 2022; 1:160-176 | https://doi.org/10.15407/eip2022.01.160 |
АННОТАЦИЯ ▼
The article substantiates the importance of the production of organic agricultural products as a component of a healthy lifestyle, as well as ensuring the preservation and restoration of the environment. The authors reveal the ecological, economic and social benefits of organic production, in particular, preservation of the nation’s natural and health; reproduction of soil fertility; increased competitiveness of domestic producers on internal and foreign markets; improving the welfare of the rural population, etc. It is stated that organic production includes the conscious use of soil as an ecosystem; application of production methods and preventive protection of crops. It is established that presently the interest of consumers in the consumption of environmentally friendly foods, whose production has no negative impact on the environment, is currently growing.
The study of the global organic market shows an active growth in both the number of organic producers and the output of organic products. The market of organic products in Ukraine is at an early stage of development, but there is a steady trend towards increased number of organic producers, expanded range of certified products, and increased exports of organic foodstuffs.
The authors analyze a number of factors hindering the development of organic production in Ukraine, in particular, the lack of public awareness of the properties of organic foods and their difference from conventional ones; shortage of qualified specialists in producing organic foods; insufficient solution of logistical problems; low purchasing power of the population, etc. The key changes in EU legislation on organic production are considered, one of the important innovations being the possibility of using "group certification", which allows small farmers to unite, produce and jointly pass the certification of organic products. Emphasis is placed on the prospects of this model for Ukrainian producers. The study shows the possibility of using organic foods in schools based on the example of the positive experience of EU countries – for the growing a healthy, conscious and responsible generation that will take care of the future of the state.
Ключевые слова:agriculture; organic production; group certification model; organic products market; Healthy Eating
Статья на украинском языке (cтр. 160 - 176) | Загрузить | Загрузок : 217 |
ПЕРЕЧЕНЬ ЛИТЕРАТУРЫ ▼
2. Дудар Т.Г. Розвиток органічного агровиробництва як основа забезпечення якості і безпечності сільськогосподарської продукції в Україні. Науковий вісник Мукачівського державного університету. Сер. Економіка. 2014. Вип. 1. С. 11–15.
3. Кудіновa І.П., Холявко Д.М. Консультувaння з оpгaнічного виpобництвa як вaжливa склaдовa пpодовольчої бeзпeки. Пpоблeми інновaційно-інвeстиційного pозвитку. 2017. №12. С. 159–165.
4. Чайка Т.О. Перешкоди на шляху розвитку органічного сільськогосподарського виробництва. Вісник аграрної науки Причорномор'я. 2012. Вип. 2. С. 126–131.
5. Шубравська О.В. Органічне сільське господарство в Україні. Економіка і прогнозування. 2017. №2. С. 116–128.
6. Codex Alimentarius. Guidelines for the Produstion, Prosessing, Labelling and Marketing of Organisally Prodused Foods (GL-32). 1999. URL: www.fao.org/input/download/standards/360/sxg _032e.pdf
7. International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM). URL: www.ifoam.org
8. Goewie E.A. Organic agriculture in the Netherlands; developments and challenges. NJAS: Wageningen Journal of Life Sciences. 2003. Vol. 50, Is. 2. Р. 153–169. doi.org/10.1016/S1573-5214(03)80004-0
9. Закон України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції" від 02.08.2018 №2496-VIII. URL: zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19
10. De Jonge F. H. & Goewie E.A. In the animal's interest. About the well-being of animals in the livestock industry. Van Gorcum, Assen, 2000, 127 p.
11. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2021 / Willer Helga, Travnicek Jan, Meier Claudia and Schlatter Bernhard (Eds.);. Research Institute of Organic Agriculture FiBL, Frick, and IFOAM – Organic International. Bonn, 2021.
12. Orsini S., Padel S., Lampkin N. Labour .Use on Organic Farms: a Review of Research since 2000. Organic Farming. 2018. Vol. 4, Is. 1. P. 7–15. doi.org/10.12924/of2018.04010007
13. Постанова Кабінету Міністрів України "Національна економічна стратегія на період до 2030 року" від 03 березня 2021 р. № 179. URL: www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-nacionalnoyi-eko-a179
14. Регламент (ЄС) № 834/2007 про органічне виробництво та маркування органічної продукції. URL: eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri =LEGISSUM%3Af86000
15. Забезпечення шкіл органічними фруктами, овочами та молоком у федеральній землі Нижня Саксонія – практична реалізація і досвід з 2014 року / Центр компетенцій органічного сільського господарства Нижньої Саксонії. URL: www.bio-schulobst.de
16. Органічні харчові продукти в шкільному харчуванні Німеччини: огляд. Interbio nouvelle-aquitaine. URL: interbionouvelleaquitaine.com
17. Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері забезпечення дитячим харчуванням у відповідність з вимогами законодавства ЄС". URL: zakon.rada.gov.ua
№ 2/2023
ПРОКОПЕНКО Екатерина Алексеевна1, УДОВА Людмила Олеговна2
1ГУ "Институт экономики и прогнозирования НАН Украины"
2ГУ "Институт экономики и прогнозирования НАН Украины"
(Post)war prospects of growing niche crops in the agricultural sector
Ekon. prognozuvannâ 2023; 2:118-133 | https://doi.org/10.15407/eip2023.02.118 |
АННОТАЦИЯ ▼
The pre-war development of the agricultural sector of Ukraine has taken place according to the model of modernization, based on specialization, intensification and expansion of the scale of production. However, European experience shows that this model is viable only in conditions of stable markets. The economic crisis caused by the hostilities forces agricultural producers to change their specialization in favor of diversified production. One of the ways to raise the economic sustainability of farms is to expand their activities through the production of niche crops.
The article reveals the relevance of the production of niche agricultural crops during the (post)war period. The authors outline the main advantages (higher sales price, better adaptability to weather and climate conditions, the possibility of balancing crop rotation, lower competition on the market, etc.) that shape the economic potential of the above mentioned crops, and highlight the risks (the need for special agricultural technologies, high production cost, high price volatility, etc.), which inhibit their cultivation.
It is noted that the expansion of crop rotation due to the inclusion of leguminous niche crops should become part of a broader (post)war strategy for the sustainable development of Ukraine’s agricultural sector. Cultivation of niche vegetables is a component of resource-conserving agriculture, because crop rotation in vegetable production supports soil structure, controls soil erosion, and increases biodiversity. Obstacles to the spread of niche vegetable production are highlighted. The authors consider various new vegetables that are currently becoming part of the culture of consumption and have considerable prospects (sweet potato, Jerusalem artichoke, etc.), and point out the possibility of adapting the European experience of growing various vegetables in combination with the installation of solar panels (agrovoltaics).
Under the conditions of (post)war recovery, the cultivation of niche energy crops would contribute to the diversification of agricultural production, strengthening the economic stability of agricultural producers, increasing the level of environmental friendliness of the energy sector, and shaping the energy independence of rural areas. The article highlights the European experience of mapping agro-ecological technologies, which will make it easier for agricultural producers to introduce new crops, in particular the niche ones, and technologies.
Ключевые слова:agricultural sector, sustainable development, diversification of production, niche crops, leguminous crops, vegetable crops, energy crops
Статья на украинском языке (cтр. 118 - 133) | Загрузить | Загрузок : 51 |
ПЕРЕЧЕНЬ ЛИТЕРАТУРЫ ▼
2. Darnhofer І. Resilience and why it matters for farm management. European Review of Agricultural Economics. 2014. Vol. 41 (3). Р. 461–484. doi.org/10.1093/erae/jbu012
3. Мірзоєва Т., Томашевський В. Аналіз сучасного стану виробництва нішевих зернових культур. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка. 2023. № 15. С. 99–108. doi.org/10.32782/2708-0366/2023.15.12
4. Кернасюк Ю.В. Нішеві культури в стратегії інноваційної диверсифікації агробізнесу. URL: agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/22969-nishevi-kultury-v-stratehii-innovatsiinoi-dyversyfikatsii-ahrobiznesu.html
5. Вожегова Р.А., Боровик В.О., Грабовський М.Б., Марченко Т.Ю., Грабовська Т.О. Нішеві культури – нові можливості агропромислового комплексу України. Аграрні інновації. 2022. № 13. С. 181–189. doi.org/10.32848/agrar.innov.2022.13.27
6. Володін С.А. Стимулювання виробництва нішевих культур в Україні на основі фастплант-технологій. Економіка АПК. 2021. № 2. С. 82–91. doi.org/10.32317/2221-1055.202102082
7. Карасьова Н.А. Експортна перспектива нішевої продукції для малих та середніх підприємств аграрного сектора. Агросвіт. 2017. № 1–2. С. 14–18. URL: www.agrosvit.info/pdf/1-2_2017/4.pdf
8. Петрова О. Стан та перспективи вирощування нішевих бобових культур в Україні. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка. 2020. № 1. С. 148–153. URL: tnv-econom.ksauniv.ks.ua/index.php/journal/article/view/19
9. Удова Л.О., Прокопенко К.О. Нішеві культури – нові перспективи для малих суб’єктів господарювання в аграрному секторі. Економіка і прогнозування. 2018. № 3. С. 102–117. doi.org/10.15407/eip2018.03.102
10. Черевко І.В. Нішеві енергетичні культури як чинник енергонезалежності сільських територій. Енергоефективність і енергонезалежність сільських територій: передумови формування та функціонування / за ред. Т.О. Чайки, І.О. Яснолоб, О.О. Горба. Полтава: Видавництво ПП «Астрая», 2020. С. 49–58.
11. Butterbach-Bahl K., et al. Nitrogen processes in terrestrial ecosystems. The European Nitrogen Assessment: Sources, Effects and Policy Perspectives. Cambridge: Cambridge University Press. 2011. P. 99–125. URL: doi_org/10.1017/CBO9780511976988.009
12. Wright P., Falloon R., Hedderley D. A. long-term vegetable crop rotation study to determine effects on soil microbial communities and soilborne diseases of potato and onion. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science. 2017. Vol. 45, № 1. Р. 29–54. doi.org/10.1080/01140671.2016.1229345
13. Osman A. et al. Inventory of initiatives on seeds of landraces in Europe. Journal of Agriculture and Environment for International Development. 2009. № 103 (1/2). Р. 95–130. URL: ressources.semencespaysannes.org/docs/osman-chable.pdf
14. Burkitbayeva S.; Swinnen J. Smallholder agriculture in transition economies. Journal of Agrarian Change. 2018. Vol. 18. Is. 4. Р. 882–892. doi.org/10.1111/joac.12284
15. Rozelle, S., Swinnen, J.F.M. Success and failure of reform: Insights from the transition of agriculture. Journal of Economic Literature. 2004. Vol. 42. Is. 2. Р. 404–456. doi.org/10.1257/0022051041409048
16. Giller K. et al. Conservation agriculture and smallholder farming in Africa: The heretics’ view. Field Crops Research. 2009. Vol. 114. Is. 1. Р. 23–34. doi.org/10.1016/j.fcr.2009.06.017
17. Державний реєстр сортів рослин придатних для поширення в Україні. URL: minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin
Календарь событий
Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Вс |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |