НА ГОЛОВНУ | |
№ 1/2008
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
Державне стимулювання виробництва високоякісних та безпечних продуктів дитячого харчування
Ekon. prognozuvannâ 2008; 1:105-120 |
АНОТАЦІЯ ▼
Розкрита роль держави у формуванні та реалізації державної політики, спря-мованої на забезпечення дітей до трьох років високоякісним та безпечним дитячим харчуванням. Проаналізовано економічні інструменти стимулювання та агрохімічні умови вирощування високоякісної та екологічно чистої аграрної сировини, необхідної для виробництва продуктів дитячого харчування, та обґрунтовані практичні пропозиції, спрямовані на поліпшення та нарощування випуску продуктів дитячого харчування з метою забезпечення дотримання фізіологічних норм споживання
Ключові слова:
Стаття українською мовою (cтор. 105 - 120) | Завантажити | Завантажень : 481 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
2. Деминг В. Едвардс. Выход из кризиса. – Тверь: Альба, 1994. – 498 с.
3. Исикава К. Японские методы управления качеством: Сокр. пер. с англ. / Научн. ред. и авт. предисл. Гличев А.В. – М.: Экономика, 1998. – 216 с.
4. Фейгенбаум А. Контроль качества продукции: Сокр. пер. с англ. / Авт. предисл. и научн. ред. Гличев А.В. – М.: Экономика, 1986. – 471 с.
5. Бибик Ю.В. Преимущества сертификациии продукции и системы управления качеством по международным стандартам // Вісник ХДЕУ. – 2000. – № 3 (15). – С. 53–55.
6. Бичківський Р.В. Управління якістю: Навч. посібник. – Львів: ДУ Львівська політехніка, 2000. – 329 с.
7. Калита П.Я. Системы качества и международные стандарты ISO серии 9000. – Ч. 1: Общий обзор. – К.: УАК; МЦК ПРИРОСТ, 1995. – 69 с.; Калита П.Я. Системы качества и международные стандарты ISO серии 9000. – Ч. 2: Общие рекомендации по разработке, внедрению и сертификации качества. – К.: УАК; МЦК ПРИРОСТ, 1996. – 92 с.
8. Камінський В.А. Технічне регулювання: концептуальні напрями реформування // Стандартизація, сертифікація, якість. – 2004. – № 6. – С. 7–11.
9. Орлов П.А. Менеджмент качества и сертификации продукции: Учебн. пос. – Х.: ИД ИНЖЕК, 2004. – 303 с.
10. Стиренко Л.М. Методичні підходи до впровадження та забезпечення функціонування систем менеджменту якості на підприємтсві // Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг: Зб. наук. пр. – Х.: ХДУХТ, 2007. – Вип. 1 (5). – С. 576–588.
11. Шаповал М.І. Менеджмент якості. Підручник. – К.: Т-во Знання, КОО, 2003. – 475 с.
12. Версан В.Г. Интеграционное управление качеством, сертификация: Новые возможности и пути развития. – М.: Изд-во Акад. информ., 1994. – 376 с.
13. Гличев А.В. Основы управления качеством. – М.: Изд-во АМИ, 1998. – 478 с.
14. Кремнев Г.Р. Управление производительностью и качеством: 17-модульная программа для менеджеров Управление развитием организации. Модуль 5. – М.: ИНФРА-М, 1999. – 312 с.
15. Кричевский М.Л., Минько Э.В. Качество и конкурентоспособность. – СПб: Питер, 2004. – 268 с.
16. Огвоздин В.Ю. Управление качеством. Основы теории и практики: Учебн. пособие. – М.: Изд-во Дело и сервис, 1999. – 160 с.
17. Окрепилов В.В. Управление качеством: Учебн. для вузов. – 3-е изд., доп. и перераб. – СПб: ОАО Изд-во Наука, 2000. – 912 с.
18. Рахлин К.М., Скрипко Л.Е. Методология класификации затрат на качество // Стандарты и качество. – 1997. – № 3. – С. 49–51.
19. Чайка И.И., Аршакуни В.Л. Системы качества, основанные на принципах ХАССП: разработка и сертификация // Стандарты и качество. – 2001. – № 5–6. – С.137–139.
20. Закон України Про дитяче харчування від 14.09.2006 р. [Електронний ресурс]. – Доступний з: <zakon1.rada.gov.ua/>.
21. Закон України Про безпечність та якість харчових продуктів і продовольчої сировини від 06.09.2005 р. [Електронний ресурс]. – Доступний з: <zakon1.rada.gov.ua/>.
22. Постанова Кабінету Міністрів України Про затвердження Положення про спеціальні сировинні зони для виробництва сільськогосподарської продукції затверджено від 26.06.1996 р. № 679. [Електронний ресурс]. – Доступний з: <zakon1.rada.gov.ua/>.
23. Постанова Кабінету Міністрів України Про затвердження Порядку надання статусу спеціальної зони з виробництва сировини, що використовується для виготовлення продуктів дитячого та дієтичного харчування від 03.10.2007 р. № 1195. [Електронний ресурс]. – Доступний з: <zakon1.rada.gov.ua/>.
24. Наказ Міністерства аграрної політики України Про надання статусу спеціальних сировинних зон від 18.10.2007 р. № 746. [Електронний ресурс]. – Доступний з: <zakon1.rada.gov.ua/>.
25. Шатаєва Т., Московська Н. Чи корисна в раціоні дитини Сьомга з картоплею // Урядовий кур’єр. – 2008. – № 49. – С. 9.
26. Постанова Кабінету Міністрів України Про перелік вітчизняних продуктів дитячого харчування, операції з продажу яких молочними кухнями, спеціалізованими магазинами та куточками, які виконують функції роздаточних пунктів, звільняються від обкладання податком на додану вартість, та Порядок продажу цих продуктів від 8.09.1997 р. № 996. [Електронний ресурс]. – Доступний з: <zakon1.rada.gov.ua/>.
27. Постанова Кабінету Міністрів України Про заходи щодо забезпечення дітей повноцінними продуктами харчування і виробами дитячого асортименту, стимулювання вітчизняного виробництва та реалізації зазначених товарів від 06.09.2000 р. № 1389. [Електронний ресурс]. – Доступний з: <zakon1.rada.gov.ua/>.
28. Наказ Міністерства аграрної політики України та Міністерства фінансів України Про затвердження Порядку використання бюджетних коштів на виплату державних дотацій сільськогосподарським товаровиробникам усіх форм власності за продане ними молокопереробним підприємствам екологічно чисте молоко для виготовлення спеціальних продуктів дитячого харчування від 21.05.2001 р. № 133/241. [Електронний ресурс]. – Доступний з: <zakon1.rada.gov.ua/>.
29. Закон України Про особисте селянське господарство від 15.05.2003 р. [Електронний ресурс]. – Доступний з: <zakon1.rada.gov.ua/>.
30. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 4 квітня 1992 р. № 194-р. [Електронний ресурс]. – Доступний з: <zakon1.rada.gov.ua/>.
31. Постанова Кабінету Міністрів Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів) від 25.12.1996 р. № 1548. [Електронний ресурс]. – Доступний з: <zakon1.rada.gov.ua/>.
32. Постанова Кабінету Міністрів України Про додаткові заходи виробництва продуктів дитячого харчування від 22.04.1997 р. № 383. [Електронний ресурс]. – Доступний з: <zakon1.rada.gov.ua/>.
33. ДСТУ 4008–2001. Консерви. Соки фруктові, овочеві та овоче-фруктові для дитячого харчування. Технічні умови. Чинний від 01.10.2001 р. – К.: Держстандарт України, 2001. – 34 с.
№ 2/2009
КРИСАНОВ Дмитро Федосович1, ВАРЧЕНКО О. М.2, РОГОЗА М. Є.
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
2Білоцерківський національний аграрний університет
Формування собівартості продукції і прибутків товаровиробників у харчовому ланцюзі
Ekon. prognozuvannâ 2009; 2:52-70 |
АНОТАЦІЯ ▼
Проаналізовані наукові підходи до проблеми формування собівартості продук-ції і тенденції, що існують у цій сфері на нинішньому етапі. Обґрунтовані різні варіанти і розкрита "технологія" формування собівартості продукції та при-бутків товаровиробників у харчовому ланцюзі "вирощування насіння соняшни-ку – реалізація олії". На статистичних матеріалах 2007 р., а також із залу-ченням звітних даних по олієдобувному підприємству обґрунтована можли-вість прозорого формування цін на сировину й кінцеву продукцію за запрова-дження регульованих реалізаційних цін на окремі види сільськогосподарської продукції, що дозволить забезпечити окупність аграрного, переробного і торго-вого секторів економіки, а також акумуляцію фінансових ресурсів на потреби відтворення ресурсно-технологічної бази виробництва
Ключові слова:
Стаття українською мовою (cтор. 52 - 70) | Завантажити | Завантажень : 576 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
2. Виноградський М.Д., Чорна Л.О., Коваленко О.О. Стратегії діяльності підприємства та ціноутворення в мереженій ринковій економіці. – Вінниця : Світанок, 2005. – 176 с.
3. Павленко А.Ф., Корінєв В.П. Маркетингова політика ціноутворення : Монографія. – К. : КНЕУ, 2004. – 332.
4. Попович П.Я. Економічний аналіз діяльності суб’єктів господарювання : Підр. – Тернопіль : Економічна думка, 2001. – 454 с.
5. Череп А.В. Управління собівартістю : Монографія. – Х. : ВД "Інжек", 2005. – 376 с.
6. Чорна Л.О. Управління ціноутворенням в каналах реалізації продукції підприємств харчової промисловості : Монографія. – К. : НУХТ, 2006. – 239 с.
7. Шандова Н.В. Використання собівартості для прийняття управлінських рішень // Фінанси України. – 2003. – № 2. – С. 97–104.
8. Шкварчук Л.О. Ціни та ціноутворення в ринковій економіці : Навч. посібник. – Вінниця: "Вінниця", 1999. – 164 с.
9. Закон України від 16.07.1999 р. № 996–XIV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".
10. Закон України від 24.03.1995 р. № 108/95–ВР "Про оплату праці".
11. Закон України від 22.05.1997 р. № 283/97–ВР "Про оподаткування прибутку підприємств".
12. Типове положення з планування, обліку і калькування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості. Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.1996 р. № 473.
13. Типове положення з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств. Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.1996 р. № 452.
14. Філіпченко О. Розміри підприємств і собівартість продукції // Економіка України. – 2003. – № 9. – С. 42–46.
15. Нормативні витрати, ціни, баланси сільськогосподарської продукції в Україні та країнах світу / За ред. О.М.Шпичака, Ю.Я.Гапусенка. – К. : ННЦ "ІАЕ", 2006. – 693 с.
16. Ціноутворення та нормативні витрати у сільському господарстві (теорія, методологія, практика) : у 2х т. – Т. 1 : Теорія ціноутворення та технологічні карти вирощування сільськогосподарських культур. – К. : ННЦ "ІАЕ" УААН, 2008. – 698 с.
17 Ціноутворення та нормативні витрати у сільському господарстві (теорія, методологія, практика) : у 2х т. – Т. 2 : Нормативна собівартість і ціни на сільськогосподарську продукцію. – К. : ННЦ "ІАЕ" УААН, 2008. – 648 с.
18. Цалко Ю.С. Статистичний аналіз фінансової звітності: теорія, практика та інтерпретація : Монографія. – Житомир : ЖДТУ, 2004. – 506 с.
19. Саблук П.Т. Проблеми забезпечення дохідності агропромислового виробництва в Україні в постіндустріальний період // Економіка АПК. – 2008. – № 4. – С. 19–37.
20. Моніторинг економічного і соціального розвитку підприємств і організацій АПК за 2008 рік / Міністерство аграрної політики України. Департамент економіки та управління державною власністю. – К., 2009. – 45 с.
21. Крисанов Д.Ф. Тенденції і фактори собівартості та рентабельності виробництва харчової продукції // Проблеми забезпечення дохідності агропромислового виробництва в Україні в постіндустріальний період : Матеріали Десятих річних зборів Всеукраїнського конгресу вчених економістіваграрників 10–11 квітня 2008 р., м. Київ / Редкол. : П.Т.Саблук та ін. – К. : ННЦ "ІАЕ" УААН, 2008. – С. 430–437.
22. Індекси споживчих цін: Стат. збірник / Держкомстат України. – К., 2008. – 181 с.
23. Бабенко А. Як добитися прориву // Урядовий кур’єр. – 2009. – № 33. – С. 9.
№ 3/2010
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
Якість і безпечність харчової продукції
Ekon. prognozuvannâ 2010; 3:103-119 |
АНОТАЦІЯ ▼
Проаналізовано ситуацію з якістю і безпечністю харчової продукції, що реалі-зується на ринках України, систематизовано основні загрози та небезпеки, пов’язані зі споживанням неякісного і небезпечного продовольства. Розкрито проблеми формування національної системи технічного регулювання у сфері якості й безпечності харчової продукції, обґрунтовано основні напрями і важе-лі, запровадження яких сприятиме посиленню захисту життя і здоров?я насе-лення, навколишнього середовища і прав споживачів
Ключові слова:
Стаття українською мовою (cтор. 103 - 119) | Завантажити | Завантажень : 466 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
2. Крисанов Д.Ф. Детермінанти якості й безпечності харчової продукції та мінімізація впливу факторів ризику // Продуктивні сили і регіональна економіка : зб. наук. праць : у 2 ч. / РВПС України НАН України. – К., 2008. – Ч. 1. – С. 249–261.
3. Галковська Т. Від чого худнуть дощові черв’яки // Дзеркало тижня. – 2008. – № – 10. – С. 15.
4. Геник С. Синтетичні харчі, або яку ковбасу ми їмо? // Україна молода. – 2009. – 1 жовтня. – С. 12.
5. Скрипник О. Молочні сосиски із золотими гронами // Дзеркало тижня. – 2008. – № 8. – С. 114.
6. Скрипник О. Ковбаса – все, що від рогів і до хвоста // Дзеркало тижня. – 2008. – № 9. – С. 15.
7. Скрипник О. Якщо вершки погані, то що ж у молоці // Дзеркало тижня. – 2008. – № 11. – С. 1, 14.
8. Скрипник О. Соя, роги і копита дітворі для апетиту // Дзеркало тижня. – 2008. – № 30. – С. 1, 10.
9. Статистичний щорічник України за 2003 рік / Держкомстат України. – К. : Консультант, 2004. – 632 с.
10. Статистичний щорічник України за 2008 рік / Держкомстат України. – К., 2009. – 568 с.
11. Сорочинський Б.В., Данильченко О.О., Кріпка Г.В. Біотехнологічні (генетично модифіковані) рослини. – Вид. друге, доп. – К. : КВІЦ, 2006. – 220 с.
12. Генетично модифіковані продукти: корисні чи небезпечні? Дайджест за сторінками Інформаційного бюлетеня з міжнародної стандартизації за 2006 рік. – К. : ДП "Укрметтестстандарт", 2006. – 48 с.
13. Экологи: 1 миллион гектаров в Украине используется для производства трансгенных продуктов [Электронный ресурс]. – Режим доступа: <www.podrobnosti.ua.print.economy/ foodprocessing/2007/02/26/400509.htm>.
14. Основні способи фальсифікації харчових продуктів та їх викриття [Електронний ресурс]. – Доступний з: <www.medved.kiev.ua/arh_natr)Ris_2007/n072_4tb,HTM>.
15. Концепція розвитку технічного регулювання та споживчої політики у 2006–2010 роках. Схвалено розпорядженням Кабінету міністрів України від 11.05.2006 р. № 267р [Електронний ресурс]. – Доступний з:
16. Реформування національної системи технічного регулювання // Стандартизація, сертифікація, якість. – 2009. – № 3. – C. 3.
17. Звітні дані Держспоживстандарту України станом на 30 грудня 2009 р.
18. Положення про центральну (приймальну) галузеву дегустаційну комісію по оцінці якості олійножирової продукції та її персональний склад // Наказ Державного департаменту продовольства Міністерства аграрної політики України від 05.07.2005 р. № 39.
19. "Абетка" технічного регулювання або технічне регулювання у питаннях та відповідях [Електронний ресурс]. – Доступний з: <www.garo.cov/ua/cjntent/analitik/ law/abetka.doc/>.
20. План реформування системи технічного регулювання [Електронний ресурс]. – Доступний з: <www.radarmu.org.ua/uk/accjmodation/3049.html>.
21. Розпорядження Кабінету міністрів України від 19.05.2010 р. № 1070р "Про затвердження плану першочергових заходів щодо реформування системи технічного регулювання" [Електронний ресурс]. – Доступний з: <www.nan/ua/druk.php?nanu +326683...O.txt>.
22. Закон України від 06.07.2010 р. № 2442–УІ "Про державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік." // Урядовий кур’єр. – 2010. – № 137–138.
23. Пріоритети інноваційного розвитку АПК України : наукова доповідь / Юзефович А.Е., Крисанов Д.Ф. – К. : Об’єд. інт екон. НАН України, 2005. – 55 с.
№ 2/2013
КРИСАНОВ Дмитро Федосович1, ВОДЯНКА Л. Д.2
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
2Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Інноваційний потенціал переробно-харчових підприємств: оцінювання та реалізація
Ekon. prognozuvannâ 2013; 2:84-105 |
АНОТАЦІЯ ▼
Проаналізовано наукові основи діагностики й оцінювання інноваційного потенціалу переробних підприємств, розкрито особливості обрахування його інтегрального показника с урахуванням додаткової компоненти – якості та безпеки харчової продукції. На прикладі виробництв харчових галузей запропоновані варіанти їхнього інноваційного розвитку
Ключові слова:інноваційний потенціал, складові інноваційного потенціалу, методика розрахунку інноваційного потенціалу
Стаття українською мовою (cтор. 84 - 105) | Завантажити | Завантажень : 566 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
2. Одотюк І. В. Технологічна структура промисловості України: реалії та перспективи розвитку / І.В.Одотюк ; НАН України ; Ін-т екон. та прогнозув. НАН України. – К., 2009. – 304 с.
3. Технологічний імператив стратегії соціально-економічного розвитку України: монографія / [Л.І.Федулова, Ю.М.Бажал, В.Л.Осецький та ін.]; за ред. д-ра екон. наук, проф. Л.І.Федулової ; НАН України; Ін-т екон. та прогнозув. НАН України. – К., 2011. – 656 с.
4. Шинкарук Л. В. Нагромадження основного капіталу: теорія, аналіз та тенденції розвитку в Україні : монографія / Л.В.Шинкарук. – К., 2006. – 393 с.
5. Інноваційні трансформації аграрного сектора економіки: монографія / [О.В.Шубравська, Л.В.Молдаван, Б.Й.Пасхавер та ін.] ; за ред. д-ра екон. наук О.В.Шубравської ; НАН України ; Ін-т екон. і прогнозув. – К., 2012. – 426 с.
6. Федулова Л.І.. Обґрунтування напрямів інноваційного розвитку підприємств хлібопекарної галузі : монографія / І. В.Федулова. – К. : НУХТ, 2009. – 512 с.
7. Верба В. А. Методичні рекомендації з оцінки інноваційного потенціалу підприємства / В.А.Верба, І.В.Новікова // Проблеми науки. – 2003. – № 4. – С. 21–29.
8. Миляева Л. Г. Уточнение понятия инновационный потенциал, базирующееся на методике структурированных процедур / Л.Г.Миляева, Д.А.Билоусов // Инновации. – 2008. – № 12 (122). – С. 100–102.
№ 1/2015
КРИСАНОВ Дмитро Федосович1, ВОДЯНКА Л. Д.2
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
2Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Стратегії нарощування інноваційного потенціалу підприємствами харчової промисловості
Ekon. prognozuvannâ 2015; 1:89-104 | https://doi.org/10.15407/eip2015.01.089 |
АНОТАЦІЯ ▼
Обґрунтовано теоретико-методологічні засади переходу від економічної до інноваційної парадигми стратегіїрозвитку підприємств харчової промисловості. Вона ґрунтується на оцінюванні внутрішнього стану та наявного потенціалу в цілому по підприємству і його складових, зовнішнього економічного середовища та інноваційно-інвестиційного клімату і на цій основі вибору стратегії нарощування та використання інноваційного потенціалу підприємницької структури. Систематизовано ризики, що вже існують і виникнення якихпотенційно можливе, розкрито їхній вплив на реалізацію стратегії розвитку підприємств та опрацьовано інструменти, із запровадженням і використанням яких можна нейтралізувати і подолати гальмівні й відцентрові ефекти.
Ключові слова: інноваційний потенціал, економічна та інноваційна парадигми, стратегія інноваційного розвитку, підприємства харчової промисловості, ризики і загрози
Стаття українською мовою (cтор. 89 - 104) | Завантажити | Завантажень : 783 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
2. Концепція розвитку національної інноваційної системи. Схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.06. 2009 р. № 680-р [Електронний ресурс]. – Доступний з : zakon.rada.gov.ua/laws/show/680-2009-р
3. Стратегія інноваційного розвитку України на 2010–2020 роки в умовах глобалізаційних викликів / авт.-упоряд.: Г.О. Андрощук, І.Б. Жиляєв, Б.Г. Чижевський, М.М. Шевченко. – К. : Парламентське вид-во, 2009. – 632 с.
4. Концепція реформування державної політики в інноваційній сфері. Схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10.09.2012 р. № 681-р // Урядовий кур'єр. – 2012. – № 180.
5. ЄС – Україна: поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі [Електронний ресурс]. – Доступний з : obl_4str.ai - dcfta_guidebook_web.pdf
6. Економічна складова Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: наслідки для бізнесу, населення та державного управління / [О.Бетлій, М.Риженков, В. Кравчук та ін.]. – К. : Ін-т екон. дослід. та політ. консульт., 2014. – 139 с.
7. Антонів В.Б. Задача вибору оптимальної стратегії інноваційного розвитку динамічного підприємства / В.Б. Антонів, І.І. Руда // Актуальні проблеми економіки. – 2014. – № 3. – С. 463–471.
8. Бойко А.В. Зарубіжний досвід формування національних інноваційних систем та його використання в Україні / А.В. Бойко // Економіка та прогнозування. – 2013. – № 4. – С. 91–103.
9. Володін С.А. Інноваційний розвиток аграрної науки : монографія / С.А. Володін. – К. : МАУП, 2006. – 400 с.
10. Геєць В. Інновативно-інноваційний шлях розвитку – модернізаційний проект розвитку української економіки і суспільства початку ХХІ століття / В. Геєць // Банківська справа. – 2003. – № 4. – С. 3–32.
11. Єрмошенко М.М. Механізм розвитку інноваційного потенціалу кластерооб'єднаних підприємств : монографія / М.М. Єрмошенко, Л.М. Ганущак-Єфіменко. – К. : Національна академія управління, 2010. – 236 с.
12. Крюкова О.І. Стратегія та механізми інноваційного розвитку молокопереробних підприємств: науково-практичний аспект : монографія / І.О.Крюкова. – Херсон : Грінь Д. С., 2013. – 520 с.
13. Федулова І.В. Обґрунтування напрямів інноваційного розвитку підприємств хлібопекарної галузі : мо¬нографія / І.В. Федулова. – К. : НУХТ, 2009. – 512 с.
14. Портер М. Конкуренция : учебное пособие / М. Портер ; пер. с англ. – М. : Вильямс, 2000. – 495 с. doi: doi.org/10.1108/bl.2000.17013aae.003
№ 1/2017
КРИСАНОВ Дмитро Федосович1, ВАРЧЕНКО О. М.2
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
2Білоцерківський національний аграрний університет
Агропродовольчі ланцюги: ключові проблеми створення та розбудови
Ekon. prognozuvannâ 2017; 1:72-91 | https://doi.org/10.15407/eip2017.01.072 |
АНОТАЦІЯ ▼
Систематизовано науково-методичні підходи та принципи створення і розбудови агропродовольчих ланцюгів, а також здійснено їх типізацію за різними класифікаційними ознаками. Класифіковано ключові проблеми вітчизняних агропродовольчих ланцюжків, які переважно сконцентровані у їх первинному сегменті, зокрема такі, як: правова неврегульованість економічних відносин, дефіцит сировини, незавершеність впровадження системних методів харчової безпечності, диктат підприємств-інтеграторів тощо. Встановлено, що розкрити внутрішній інноваційний потенціал агропродовольчих ланцюжків допоможе удосконалення організації, умов функціонування, інституціональних норм і неформальних правил, форм соціально-економічних відносин між акторами та членами їх колективів. З урахуванням зарубіжного досвіду обґрунтовано пропозиції щодо розбудови агропродовольчих ланцюгів з метою посилення їх сталості, підвищення ефективності та нарощування доданої вартості.
Ключові слова: сільськогосподарські та переробно-харчові підприємства, агропродовольчі ланцюжки, сталий розвиток, ланцюжки доданої вартості
Стаття українською мовою (cтор. 72 - 91) | Завантажити | Завантажень : 782 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
2. Крисанов Д.Ф. Інтеграція агрохарчового сектора України в єдиний нормативний простір Європейського Союзу: монографія. НАН України, ДУ "Ін-т екон. та прогнозув. НАН України". Київ, 2016. 368 с. URL: ief.org.ua/docs/mg/275.pdf
3. Бородіна О.М. Інтеграція дрібних сільськогосподарських виробників до агропродовольчих ланцюгів доданої вартості: методологічні підходи та емпіричні дослідження. Економіка і прогнозування. 2014. № 2. С. 73–84.
4. Beske P., Land A., Seuring S. Sustainable supply chain management practices and dynamic capabilities in the food industry A criticatal analysis of the literature. In-ternational Journal of Production. 2014. Issue 152. P. 131–143. doi: doi.org/10.1016/j.ijpe.2013.12.026
5. Aramyan C., Ondersteijn O., Van Kooten O., Lansik A. Quantifying the Agri-Food Supply Chain. Wageningen UR Frontis Series. 2006. Vol. 15. 244 pp.
6. FAO. 2014. Developing sustainable food value chains – Guiding principles. Rome. URL: www.fao.org/3/a-i3953e.pdf
7. Данкевич А.Є. Розвиток інтегрованих структур у сільському господарстві: монографія. Київ: ННЦ ІАЕ, 2011. 350 с.
8. Gómez I. Miguel, Ricketts Katie D. Food value chain transformations in developing countries: Selected hypotheses on nutritional implications. Food Policy. 2013. Vol. 42. P. 139–150. doi: doi.org/10.1016/j.foodpol.2013.06.010
9. Буряк Р.І. Менеджмент якості: забезпечення сталого розвитку аграрних підприємств: монографія. Київ: ТОВ "Аграр Медіа Груп", 2013. 534 с.
10. Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів" від 22.07.2014 р. № 1602-УІІ. URL: zakon.rada.gov.ua/go/1602-18
11. Діяльність суб'єктів господарювання за 2015 рік. Київ: Держстат України, 2016. 484 с.
12. Лупенко Ю.О., Кропивко М.Ф. Агрохолдинги в Україні та посилення соціальної спрямованості їх діяльності. Економіка АПК. 2013. № 7. С. 5–21.
13. Canavari M., Caggiati P., Easter W. Economic Studies on Food, Agriculture and the Environment. New York: Springer Science + Business Media, 2002. 369 p. doi: doi.org/10.1007/978-1-4615-0609-6
14. Chandrasekaranand N., Raghuram G. Agribusiness Supply Chain Management. New York: CRC Press, Boca Raton, FL, 2014. 700 p.
15. Fischerand C., Hartmann M. Agri-Food Chain Relationships. CAB International, Oxford, 2010. 300 p. doi: doi.org/10.1079/9781845936426.0000
Календар подій
П | В | С | Ч | П | С | Н |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |