Статті автора : Водянка Л. Д.№ 2/2013
Інноваційні трансформації економічного розвиткуКРИСАНОВ Дмитро Федосович1, ВОДЯНКА Л. Д.2
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
2Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Інноваційний потенціал переробно-харчових підприємств: оцінювання та реалізація
Ekon. prognozuvannâ 2013; 2:84-105 | |
АНОТАЦІЯ ▼
Проаналізовано наукові основи діагностики й оцінювання інноваційного потенціалу переробних підприємств, розкрито особливості обрахування його інтегрального показника с урахуванням додаткової компоненти – якості та безпеки харчової продукції. На прикладі виробництв харчових галузей запропоновані варіанти їхнього інноваційного розвитку
Ключові слова:інноваційний потенціал, складові інноваційного потенціалу, методика розрахунку інноваційного потенціалу
Стаття українською мовою (cтор. 84 - 105) | Завантажити | Завантажень : 566 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
1. Геєць В. М. Суспільство, держава, економіка: феноменологія взаємодії та розвитку: монографія / Валерій Михайлович Геєць ; НАН України; Інститут економіки та прогнозування. – К., 2009. – 863 с.
2. Одотюк І. В. Технологічна структура промисловості України: реалії та перспективи розвитку / І.В.Одотюк ; НАН України ; Ін-т екон. та прогнозув. НАН України. – К., 2009. – 304 с.
3. Технологічний імператив стратегії соціально-економічного розвитку України: монографія / [Л.І.Федулова, Ю.М.Бажал, В.Л.Осецький та ін.]; за ред. д-ра екон. наук, проф. Л.І.Федулової ; НАН України; Ін-т екон. та прогнозув. НАН України. – К., 2011. – 656 с.
4. Шинкарук Л. В. Нагромадження основного капіталу: теорія, аналіз та тенденції розвитку в Україні : монографія / Л.В.Шинкарук. – К., 2006. – 393 с.
5. Інноваційні трансформації аграрного сектора економіки: монографія / [О.В.Шубравська, Л.В.Молдаван, Б.Й.Пасхавер та ін.] ; за ред. д-ра екон. наук О.В.Шубравської ; НАН України ; Ін-т екон. і прогнозув. – К., 2012. – 426 с.
6. Федулова Л.І.. Обґрунтування напрямів інноваційного розвитку підприємств хлібопекарної галузі : монографія / І. В.Федулова. – К. : НУХТ, 2009. – 512 с.
7. Верба В. А. Методичні рекомендації з оцінки інноваційного потенціалу підприємства / В.А.Верба, І.В.Новікова // Проблеми науки. – 2003. – № 4. – С. 21–29.
8. Миляева Л. Г. Уточнение понятия инновационный потенциал, базирующееся на методике структурированных процедур / Л.Г.Миляева, Д.А.Билоусов // Инновации. – 2008. – № 12 (122). – С. 100–102.
№ 1/2015
Перспективи інноваційно-інвестиційного розвитку в УкраїніКРИСАНОВ Дмитро Федосович1, ВОДЯНКА Л. Д.2
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
2Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Стратегії нарощування інноваційного потенціалу підприємствами харчової промисловості
АНОТАЦІЯ ▼
Обґрунтовано теоретико-методологічні засади переходу від економічної до інноваційної парадигми стратегіїрозвитку підприємств харчової промисловості. Вона ґрунтується на оцінюванні внутрішнього стану та наявного потенціалу в цілому по підприємству і його складових, зовнішнього економічного середовища та інноваційно-інвестиційного клімату і на цій основі вибору стратегії нарощування та використання інноваційного потенціалу підприємницької структури. Систематизовано ризики, що вже існують і виникнення якихпотенційно можливе, розкрито їхній вплив на реалізацію стратегії розвитку підприємств та опрацьовано інструменти, із запровадженням і використанням яких можна нейтралізувати і подолати гальмівні й відцентрові ефекти.
Ключові слова: інноваційний потенціал, економічна та інноваційна парадигми, стратегія інноваційного розвитку, підприємства харчової промисловості, ризики і загрози
Стаття українською мовою (cтор. 89 - 104) | Завантажити | Завантажень : 783 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
1. Постанова Верховної Ради України "Про концепцію науково-технологічного та інноваційного розвитку України" від 13.07.1999 № 916-ХІV // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 47. – Ст. 336.
2. Концепція розвитку національної інноваційної системи. Схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.06. 2009 р. № 680-р [Електронний ресурс]. – Доступний з : zakon.rada.gov.ua/laws/show/680-2009-р
3. Стратегія інноваційного розвитку України на 2010–2020 роки в умовах глобалізаційних викликів / авт.-упоряд.: Г.О. Андрощук, І.Б. Жиляєв, Б.Г. Чижевський, М.М. Шевченко. – К. : Парламентське вид-во, 2009. – 632 с.
4. Концепція реформування державної політики в інноваційній сфері. Схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10.09.2012 р. № 681-р // Урядовий кур'єр. – 2012. – № 180.
5. ЄС – Україна: поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі [Електронний ресурс]. – Доступний з : obl_4str.ai - dcfta_guidebook_web.pdf
6. Економічна складова Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: наслідки для бізнесу, населення та державного управління / [О.Бетлій, М.Риженков, В. Кравчук та ін.]. – К. : Ін-т екон. дослід. та політ. консульт., 2014. – 139 с.
7. Антонів В.Б. Задача вибору оптимальної стратегії інноваційного розвитку динамічного підприємства / В.Б. Антонів, І.І. Руда // Актуальні проблеми економіки. – 2014. – № 3. – С. 463–471.
8. Бойко А.В. Зарубіжний досвід формування національних інноваційних систем та його використання в Україні / А.В. Бойко // Економіка та прогнозування. – 2013. – № 4. – С. 91–103.
9. Володін С.А. Інноваційний розвиток аграрної науки : монографія / С.А. Володін. – К. : МАУП, 2006. – 400 с.
10. Геєць В. Інновативно-інноваційний шлях розвитку – модернізаційний проект розвитку української економіки і суспільства початку ХХІ століття / В. Геєць // Банківська справа. – 2003. – № 4. – С. 3–32.
11. Єрмошенко М.М. Механізм розвитку інноваційного потенціалу кластерооб'єднаних підприємств : монографія / М.М. Єрмошенко, Л.М. Ганущак-Єфіменко. – К. : Національна академія управління, 2010. – 236 с.
12. Крюкова О.І. Стратегія та механізми інноваційного розвитку молокопереробних підприємств: науково-практичний аспект : монографія / І.О.Крюкова. – Херсон : Грінь Д. С., 2013. – 520 с.
13. Федулова І.В. Обґрунтування напрямів інноваційного розвитку підприємств хлібопекарної галузі : мо¬нографія / І.В. Федулова. – К. : НУХТ, 2009. – 512 с.
14. Портер М. Конкуренция : учебное пособие / М. Портер ; пер. с англ. – М. : Вильямс, 2000. – 495 с. doi:
doi.org/10.1108/bl.2000.17013aae.003