Статті автора : Варченко О. М.№ 2/2009
Економіка сільського господарстваКРИСАНОВ Дмитро Федосович1, ВАРЧЕНКО О. М.2, РОГОЗА М. Є.
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
2Білоцерківський національний аграрний університет
Формування собівартості продукції і прибутків товаровиробників у харчовому ланцюзі
Ekon. prognozuvannâ 2009; 2:52-70 | |
АНОТАЦІЯ ▼
Проаналізовані наукові підходи до проблеми формування собівартості продук-ції і тенденції, що існують у цій сфері на нинішньому етапі. Обґрунтовані різні варіанти і розкрита "технологія" формування собівартості продукції та при-бутків товаровиробників у харчовому ланцюзі "вирощування насіння соняшни-ку – реалізація олії". На статистичних матеріалах 2007 р., а також із залу-ченням звітних даних по олієдобувному підприємству обґрунтована можли-вість прозорого формування цін на сировину й кінцеву продукцію за запрова-дження регульованих реалізаційних цін на окремі види сільськогосподарської продукції, що дозволить забезпечити окупність аграрного, переробного і торго-вого секторів економіки, а також акумуляцію фінансових ресурсів на потреби відтворення ресурсно-технологічної бази виробництва
Ключові слова:
Стаття українською мовою (cтор. 52 - 70) | Завантажити | Завантажень : 576 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
1. Вітлінський В.В. Моделювання економіки : Навч. пос. – К. : КНЕУ, 2003. – 408 с.
2. Виноградський М.Д., Чорна Л.О., Коваленко О.О. Стратегії діяльності підприємства та ціноутворення в мереженій ринковій економіці. – Вінниця : Світанок, 2005. – 176 с.
3. Павленко А.Ф., Корінєв В.П. Маркетингова політика ціноутворення : Монографія. – К. : КНЕУ, 2004. – 332.
4. Попович П.Я. Економічний аналіз діяльності суб’єктів господарювання : Підр. – Тернопіль : Економічна думка, 2001. – 454 с.
5. Череп А.В. Управління собівартістю : Монографія. – Х. : ВД "Інжек", 2005. – 376 с.
6. Чорна Л.О. Управління ціноутворенням в каналах реалізації продукції підприємств харчової промисловості : Монографія. – К. : НУХТ, 2006. – 239 с.
7. Шандова Н.В. Використання собівартості для прийняття управлінських рішень // Фінанси України. – 2003. – № 2. – С. 97–104.
8. Шкварчук Л.О. Ціни та ціноутворення в ринковій економіці : Навч. посібник. – Вінниця: "Вінниця", 1999. – 164 с.
9. Закон України від 16.07.1999 р. № 996–XIV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".
10. Закон України від 24.03.1995 р. № 108/95–ВР "Про оплату праці".
11. Закон України від 22.05.1997 р. № 283/97–ВР "Про оподаткування прибутку підприємств".
12. Типове положення з планування, обліку і калькування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості. Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.1996 р. № 473.
13. Типове положення з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств. Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.1996 р. № 452.
14. Філіпченко О. Розміри підприємств і собівартість продукції // Економіка України. – 2003. – № 9. – С. 42–46.
15. Нормативні витрати, ціни, баланси сільськогосподарської продукції в Україні та країнах світу / За ред. О.М.Шпичака, Ю.Я.Гапусенка. – К. : ННЦ "ІАЕ", 2006. – 693 с.
16. Ціноутворення та нормативні витрати у сільському господарстві (теорія, методологія, практика) : у 2х т. – Т. 1 : Теорія ціноутворення та технологічні карти вирощування сільськогосподарських культур. – К. : ННЦ "ІАЕ" УААН, 2008. – 698 с.
17 Ціноутворення та нормативні витрати у сільському господарстві (теорія, методологія, практика) : у 2х т. – Т. 2 : Нормативна собівартість і ціни на сільськогосподарську продукцію. – К. : ННЦ "ІАЕ" УААН, 2008. – 648 с.
18. Цалко Ю.С. Статистичний аналіз фінансової звітності: теорія, практика та інтерпретація : Монографія. – Житомир : ЖДТУ, 2004. – 506 с.
19. Саблук П.Т. Проблеми забезпечення дохідності агропромислового виробництва в Україні в постіндустріальний період // Економіка АПК. – 2008. – № 4. – С. 19–37.
20. Моніторинг економічного і соціального розвитку підприємств і організацій АПК за 2008 рік / Міністерство аграрної політики України. Департамент економіки та управління державною власністю. – К., 2009. – 45 с.
21. Крисанов Д.Ф. Тенденції і фактори собівартості та рентабельності виробництва харчової продукції // Проблеми забезпечення дохідності агропромислового виробництва в Україні в постіндустріальний період : Матеріали Десятих річних зборів Всеукраїнського конгресу вчених економістіваграрників 10–11 квітня 2008 р., м. Київ / Редкол. : П.Т.Саблук та ін. – К. : ННЦ "ІАЕ" УААН, 2008. – С. 430–437.
22. Індекси споживчих цін: Стат. збірник / Держкомстат України. – К., 2008. – 181 с.
23. Бабенко А. Як добитися прориву // Урядовий кур’єр. – 2009. – № 33. – С. 9.
№ 1/2017
Економіка сільського господарстваКРИСАНОВ Дмитро Федосович1, ВАРЧЕНКО О. М.2
1ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України"
2Білоцерківський національний аграрний університет
Агропродовольчі ланцюги: ключові проблеми створення та розбудови
АНОТАЦІЯ ▼
Систематизовано науково-методичні підходи та принципи створення і розбудови агропродовольчих ланцюгів, а також здійснено їх типізацію за різними класифікаційними ознаками. Класифіковано ключові проблеми вітчизняних агропродовольчих ланцюжків, які переважно сконцентровані у їх первинному сегменті, зокрема такі, як: правова неврегульованість економічних відносин, дефіцит сировини, незавершеність впровадження системних методів харчової безпечності, диктат підприємств-інтеграторів тощо. Встановлено, що розкрити внутрішній інноваційний потенціал агропродовольчих ланцюжків допоможе удосконалення організації, умов функціонування, інституціональних норм і неформальних правил, форм соціально-економічних відносин між акторами та членами їх колективів. З урахуванням зарубіжного досвіду обґрунтовано пропозиції щодо розбудови агропродовольчих ланцюгів з метою посилення їх сталості, підвищення ефективності та нарощування доданої вартості.
Ключові слова: сільськогосподарські та переробно-харчові підприємства, агропродовольчі ланцюжки, сталий розвиток, ланцюжки доданої вартості
Стаття українською мовою (cтор. 72 - 91) | Завантажити | Завантажень : 783 |
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ▼
1. Крисанов Д.Ф., Удова Л.О. Кластеризація економічної діяльності та обслугову-вання як інструмент сталого розвитку сільських територій. Економіка України. 2009. № 10. С. 69–75.
2. Крисанов Д.Ф. Інтеграція агрохарчового сектора України в єдиний нормативний простір Європейського Союзу: монографія. НАН України, ДУ "Ін-т екон. та прогнозув. НАН України". Київ, 2016. 368 с. URL:
ief.org.ua/docs/mg/275.pdf
3. Бородіна О.М. Інтеграція дрібних сільськогосподарських виробників до агропродовольчих ланцюгів доданої вартості: методологічні підходи та емпіричні дослідження. Економіка і прогнозування. 2014. № 2. С. 73–84.
4. Beske P., Land A., Seuring S. Sustainable supply chain management practices and dynamic capabilities in the food industry A criticatal analysis of the literature. In-ternational Journal of Production. 2014. Issue 152. P. 131–143. doi:
doi.org/10.1016/j.ijpe.2013.12.026
5. Aramyan C., Ondersteijn O., Van Kooten O., Lansik A. Quantifying the Agri-Food Supply Chain. Wageningen UR Frontis Series. 2006. Vol. 15. 244 pp.
6. FAO. 2014. Developing sustainable food value chains – Guiding principles. Rome. URL:
www.fao.org/3/a-i3953e.pdf
7. Данкевич А.Є. Розвиток інтегрованих структур у сільському господарстві: монографія. Київ: ННЦ ІАЕ, 2011. 350 с.
8. Gómez I. Miguel, Ricketts Katie D. Food value chain transformations in developing countries: Selected hypotheses on nutritional implications. Food Policy. 2013. Vol. 42. P. 139–150. doi:
doi.org/10.1016/j.foodpol.2013.06.010
9. Буряк Р.І. Менеджмент якості: забезпечення сталого розвитку аграрних підприємств: монографія. Київ: ТОВ "Аграр Медіа Груп", 2013. 534 с.
10. Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів" від 22.07.2014 р. № 1602-УІІ. URL:
zakon.rada.gov.ua/go/1602-18
11. Діяльність суб'єктів господарювання за 2015 рік. Київ: Держстат України, 2016. 484 с.
12. Лупенко Ю.О., Кропивко М.Ф. Агрохолдинги в Україні та посилення соціальної спрямованості їх діяльності. Економіка АПК. 2013. № 7. С. 5–21.
13. Canavari M., Caggiati P., Easter W. Economic Studies on Food, Agriculture and the Environment. New York: Springer Science + Business Media, 2002. 369 p. doi:
doi.org/10.1007/978-1-4615-0609-6
14. Chandrasekaranand N., Raghuram G. Agribusiness Supply Chain Management. New York: CRC Press, Boca Raton, FL, 2014. 700 p.
15. Fischerand C., Hartmann M. Agri-Food Chain Relationships. CAB International, Oxford, 2010. 300 p. doi:
doi.org/10.1079/9781845936426.0000